Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA U HRVATSKOJ: Dva su već godinama apsolutni favorit, a nekoliko njih je nestalo s popisa

Autor: Dnevno.hr F.Š.

Ivan je najčešće muško ime, dok je Marija najčešće žensko ime, objavio je Državni zavod za statistiku. Radi se o podacima o imenima svih stanovnika Hrvatske, temeljem popisa stanovništva provedenoga 2021.

U odnosu na istraživanje od prije deset godina, promjene u imenima su se minimalno izmijenile. Među prvih 10 muških imena tek su se neka imena izmijenila, a samo je jedno nestalo s popisa. Riječ je o imenu Nikola, koje je 2011. bilo deseto najčešće ime u Hrvatskoj.

Foto: Zvonko Pavic / CROPIX / Ilustracija

Na ljestvici ženskih imena dogodile su se dvije promjene: s liste su nestale Dragica i Ljubica, a među top deset plasirale su se Petra i Martina. Još neka popularna imena su: Nada, Marina, Vesna i Katarina.

Analizirajući najčešća imena po županijama, Ivan je najčešće muško ime u cijeloj Hrvatskoj osim u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj najveći broj muškaraca nosi ime Ante. Kad je riječ o ženskim imenima, u svim županijama najčešće je ime Marija. U većem broju županija među deset najčešćih, uz osnovni oblik Ana, nalaze se i imena Anka, Ankica ili Anica.

Razlike su zato najviše vidljive među dobnim skupinama. I dok su među starijim generacijama najčešća imena Ivan i Marija, među mlađima su to Luka i Mia.

Autor:Dnevno.hr F.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.