fbpx
Foto: HRT/Screenshot

OVO MOŽE SAMO MIRTA! Pokušala prekinuti gosta, on tražio još 30 sekundi: ‘Sad moramo odjaviti, to ćete čitati kasnije’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Ponekad je uistinu teško sve lijepe priče prezentirati na televiziji kada satnica diktira čitav raspored. HRT-ova emisija “Kod nas doma” iz dana u dan donosi pregršt zanimljivih priloga i tema. Zasigurno se ponekad i samim gledateljima čini da je za neki zanimljiv prilog ili temu odvojeno premalo vremena, no ovaj put gost Mirte Šurjak gotovo da nije uspio reći sve što je htio.

Naime, tijekom javljanja uživo iz Splita, Mirta je bila u društvu modnog kreatora Borisa Burića – Gene, a povod razgovora bio je dalmatinski veštit.

“Svjetsko odijelo s hrvatskom dušom”

Naime, Burić je jedan od najzaslužnijih što je dalmatinski veštit upisan kao upisano kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i to zato jer ga je stilizirao i osuvremenio, kako bi ga uklopio u moderni svijet.


Foto: HRT/Screenshot

Kreator je zbog činjenice da nije riječ o tradicionalnoj nošnji, pojasnio kako nije riječ o dalmatinskom veštitu već “svjetskom odijelu s hrvatskom dušom”. “Promijeniš mali detalj, opću sliku dobivaš drugu”, pojasnio je kreator čija su odijela nosila brojna slavna imena kao što su Placido Domingo, Bernie Ecclestone, Goran Ivanišević, Mario Ančić i mnogi drugi.  Upravo je činjenica što je Bernie Ecclestone njegovo odijelo odabrao kako bi kći odveo do oltara, Buriću – Geni je posebno draga.

Foto: HRT/Screenshot

“Ovo je duša svega! Čista poezija!”

Govoreći o odijelu kao anonimnoj ljepotu, Burić – Gena je u jednom trenu poželio pročitati uokvireno pismo, no Mirta ga je pokušala zaustaviti.  “To ćemo još kad završimo, sad se moramo odjaviti pa ćete onda čitati”, rekla je Mirta, no kreator je bio uporan. “Ovo je duša svega! Ovo je friško. Po trideset sekundi! 52 godine, 30 sekundi tražim”, kazao je u žustrini.

Foto: HRT/Screenshot

Mirta je shvatila koliko je ovom modnom kreatoru važno iščitati pismo te ga je pustila da ga dovrši do kraja uz smiješak.

Foto: HRT/Screenshot
Foto: HRT/Screenshot

“Kroz Vaš neumoljiv rad Vi ste svijetu ispričali priču o odijelu. Kao što etimologija izučava porijeklo riječi, tako Vaša životna priča izučava porijeklo odijela. Vaš veštit ja ne mogu riječima objasniti, samo mogu reći kako se u njemu osjećam –  kao vitez elegancije, ljubitelj umjetnosti i zaštitnik tradicije”, glasilo je pismo.

“Čista poezija”, ushićeno je kazao i dodao: “Za kraj vaše odijelo doista ima dušu koju ni etimologija ne može shvatiti, koliko god se trudila.

Modni kreator i sam je kazao da je vrlo uznemiren, ne zbog kratkog vremena, već zbog pisma koje mu neizmjerno znači, no čim ga je Mirta zagrlila, Burić – Gena se potpuno smirio, a javljanje su završili uz dobru dozu smijeha.
Foto: HRT/Screenshot

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.