Foto: Wikimedia.org

OVO JE RASTUŽILO CIJELI SVIJET: Poznati Beatle ubijen je prije gotovo 40 godina, no njegove pjesme i dalje žive

Autor: Hina / Ana Korenić

Karijera Johna Lennona prekinuta je prije 40 godina, točnije 8. prosinca 1980. godine, mecima Marka Chapmana, ali on živi u pjesmama i stavovima drugih umjetnika.

Mnogi pjevaju njegove pjesme, drugi ga spominju u stihovima, neki dovode u pitanje njegovo nasljeđe, a nekima je jednostavno draži Paul McCartney.

Možda mu je najveću počast posljednjih godina odao Bob Dylan, američki glazbeni div i nobelovac.


Pjesma “Roll On John” koja zatvara Dylanov album “Tempest” iz 2012. sedam je minuta duga žalopojka o Lennonovu ubojstvu 8. prosinca 1980. godine.

Rolls Royce buntovnik

Nostalgiji unatoč, Lennon je bio kontradiktorna ličnost. Skeptici propituju njegov status ikone kontrakulture i iskrenost njegovih stajališta o jednakosti spolova i kapitalizmu.

“Lennon je imao i šminkersku stranu“, rekao je Stan Cuesta, autor knjige o Beatlesima, misleći prije svega na njegovu raniju glazbenu fazu. “Jednom je imao i Rolls Royce. Bio je kompleksna osoba”.

Eric Burdon, bivši frontman grupe Animals, rekao je da je Lennon smislio nadrealne stihove pjesme “I Am The Walrus” nakon što su njih dvojica sudjelovala na orgijama u Londonu.

“John je uvijek bio provokator u skupini. Izazvao je golemi skandal kad je rekao da su Beatlesi popularniji od Isusa”, kaže Cuesta. “Ali je tek s Yoko Ono postao političan i počeo obilaziti umjetničke galerije”, dodao je Cuesta.
Lennon se s japanskom umjetnicom Yoko Ono vjenčao 1969.

Najdraži Beatle? 

Čak i Lennonovo nesporno muzičko nasljeđe ostavlja prostora za raspravu. Svojim skladateljskim partnerstvom Lennon i McCartney promijenili su lice glazbe, tvrdi pjevačica Sharleen Spiteri iz škotske grupe Texas.
Bez obzira na to, debata “tko vam je najdraži Beatle” stara je koliko i grupa.

“Lennon je imao nestvarnu umjetničku stranu. Bio je političniji, buntovniji, intelektualniji”, kaže francuski rocker Laurent Voulzy.

“Ali kao gitarist i basist uvijek sam volio Paulove aranžmane, osjećajnost njegovih melodija i stihova”, nastavio je.

“Lennon je bio prirodni glazbeni genij, intuitivniji od ostalih Beatlesa”, tvrdi, pak, Cuesta i kao primjer za to ističe dvije njegove pjesme “Jelous Guy” i “Strawberry Fields”.

Kao Che Guevarino, i Lennonovo lice je završilo na suvenirima i majicama, ponekad s naslovom njegove pjesme “Working Class Hero”.

Za rock kritičara i producenta Yvesa Bigota to sažima njegovo nasljeđe.”Govori vam da mislite svojom glavom”.

Autor:Hina / Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.