Foto: Muzej povijesti Jugoslavije

Ovo je bilo omiljeno Titovo jelo: Za poznatu glumicu ušao je u kuhinju i sam sve ispekao

Autor: M.P.

Najslasniji specijalitet iz Zagorja su zasigurno zagorske štrukle. Ovo tradicionalno jelo može se pripremiti kao slatka ili slana varijanta. Zanimljivo, u njima je uživao i Josip Broz Tito, a mnogi tvrde, to mu je bilo omiljeno jelo. Jovankina sestra Nada Budisavljević je u knjizi Žarka Jokanovića “Moja sestra Jovanka Broz”, otkrila zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita i prve dame.

Prisjetila se i posjeta holivudske dive Sofije Loren, koja je 15 dana bila Titova gošća na Brijunima. Nada kaže da je tom prilikom glumica dovela i svog sina koji je tada imao samo godinu i pol dana. Došla je s jednom švicarskom dadiljom i bila je u vili “Jadranka”. Svaki dan je dolazila na plažu, a Tito i Jovanka su cijelo vrijeme bili s njima.

Nada kaže da je Tito za Sofiju sam napravio zagorske štrukle. Tvrdi, uživao je u tome. Iako je tamo bio i kuhar, Josip Broz je sam inzistirao da to radi. Napravio je štrukle s jabukama. Sam je razvukao tijesto na stolu i motao ga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yugonostalgia – Jugonostalgija (@yugo.nostalgia)




Recept za zagorski specijalitet

Rekla je i da ne zna je li Tito znao omjer sastojaka ili mu je pomogao kuhar, no mijesio i pekao je sam. S druge strane, Jovanka nije voljela kuhati, niti provoditi mnogo vremena u kuhinji. Nije ni kuhala Titu dok su bili zajedno, ali je zato uvijek voljela probati ukusna jela. Svašta je voljela jesti, bila je sladokusac, zaključila je njena sestra Nada.

Kako se rade originalne zagorske štrukle? Izmještajte po 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlake vode u koju ste stavili malo octa, soli, jedno jaje, dvije žličice ulja i dobro umijesite. Mijesite dok tijesto ne počne odvajati od podloge. Zatim tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da stoji oko jedan sat.

Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka. Razvucite ga valjkom, a zatim ga lagano nauljite da se ne hvata za ruke. Zatim ga nastavite lagano razvlačiti rukama. Tijesto se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog tijesta se odlome rukom. Za smjesu pomiješajte do pola kilograma sira, 100 ml vrhnja, jedno jaje i malo soli po potrebi.




Sir usitnite, dodajte vrhnje, jaja i sol pa sve lijepo sjedinite. Smjesu rasporedite na donju trećinu tijesta, a ostatak poprskajte s malo ulja. Stolnjakom zarolajte tijesto u valjak pa ga izrežite na jastučiće. U dubljem loncu prokuhajte oko dvije litre vode pa ubacite tijesto. Kuhajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite šupljom žlicom i stavite u protvan. Prelijte ih vrhnjem i zapecite dok ne porumene.

Isplivao recept omiljenog Titovog kolača: Poslastica od lisnatog tijesta koju vole i Hrvati

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.