Ivica Galovic/ PIXSELL

Ove lijepe ptice danas su ugrožena vrsta: Evo što biste trebali znati o njima

Autor: Hina

U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini, a u Hrvatskoj oko 1300 parova, no najviše su ugrožene promjenama staništa zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja te prenamjene pašnjaka, istaknuto je u petak u povodu Dana roda u Hrvatskoj koji se obilježava 24. kolovoza.

Zagrebačka županija je uz Sisačko-moslavačku najbogatija rodama. U Zagrebačkoj županiji gnijezdi oko 250 parova bijele rode, navodi u priopćenju javna ustanova Zeleni prsten.

Na svijetu postoji 20 vrsta roda, a u Hrvatskoj obitavaju dvije vrste, bijela roda u narodu poznatija pod nazivom roda i njezina tamnija srodnica crna roda.

Crna roda obitava u starim, mirnim šumama s potocima, lokvama, barama, kanalima i vlažnim livadama. Gnijezdo grade na velikom starom drveću, najčešće u gornjoj trećini stabla dok bijela roda svoja gnijezda uvijek gradi u blizini ljudi.

Crna roda deset puta rjeđa od bijele rode

Crna roda slična je bijeloj rodi veličinom i oblikom, iako je nešto malo manja. Za razliku od bijele rode kojoj su samo letna pera na krilima crne boje, dok su sva ostala pera bijele boje, kod crne rode je većina perja crne boje, a bijela boja se javlja na gornjem dijelu prsa, na trbuhu, bokovima i bazama krila, i to samo s donje strane. Crna roda je puno rjeđa nego bijela roda, ima je čak deset puta manje.

Roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu, ističu iz Zelenog prstena. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane.




Hrane se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, te upotreba pesticida.

Javna Ustanova Zeleni prsten obilježit će Dan roda 9. rujna 2018. godine u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini, manifestacijom “Rodino ljeto u Kupčini”. U sklopu programa bit će organizirana likovna kolonija na temu bijele rode, predavanja o rodama, etno koncert, besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, izložbeno prodajni sajam i vožnju rijekom Kupom u suradnji s TZ Pisarovina.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.