Foto: Screenshot: YouTube/HRT

Ovaj slavni Hrvat bio je veliki zavodnik: S 92 postao otac, na pitanje kako pao famozan odgovor

Autor: Tea Šojat

Prije točno 36 godina napustila nas je glumačka legenda Zvonimir Rogoz. Njegovo ime ime trajno je urezano u povijest hrvatskoga glumišta i filmske industrije. Rođen je 10. listopada 1887. u Zagrebu, a preminuo je 6. veljače 1988., ostavivši iza sebe fascinantnu životnu priču koja intrigira nove generacije.

Rogoz se školovao za glumca u Beču i Zagrebu te je brzo započeo svoju glumačku karijeru. Međutim, najveći uspjeh ostvario je u Pragu, gdje je gradio uspješnu kazališnu i filmsku karijeru od 1929. do 1949. godine. U Pragu je zaigrao u čak 35 filmskih ostvarenja, a među njima se izdvaja kultni film “Ekstaza“, u kojem mu je partnerica bila legendarna Hedy Lamarr koja je glumila mladu ženu željnu ljubavi i seksa, no udanu za starijeg muškarca, kojeg je utjelovio Rogoz.

“Ekstaza” je uzburkala duhove i dovela u pitanje moralne norme svog vremena zbog  provokativne teme i scene u kojoj je Hedy Lamarr vrlo uvjerljivo odglumila orgazam. Ulogom u filmu “Ekstaza” Hedy je ušla u povijest kao prva žena koja se dokraja skinula u nepornografskom filmu, no njezin suprug bio je izrazito frustriran zbog tog filma te je pokušao učiniti sve da ne ugleda svjetlo dana, što je Rogozu bilo posebno smiješno.

Foto: HRT/Screenshot

Među najboljim Hamletima

Nakon višegodišnjeg boravka u inozemstvu Rogoz se vratio u Hrvatsku i započeo jednako uspješnu fazu svoje karijere. Postao je član ansambla zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, a kasnije se pridružio i novoosnovanom Dramskom kazalištu “Gavella”. Svojim izvanrednim glumačkim talentom osvojio je publiku ne samo u Hrvatskoj nego i izvan njezinih granica, nastupajući na nekoliko jezika.

Rogoza enciklopedija Britannica svrstava među najbolje svjetske Hamlete, no ono po čemu ga šira javnost pamti jest njegova nevjerojatna životna priča izvan pozornice. Slovio je kao veliki zavodnik, a ženio se dvaput.

Prvi brak sklopio je s Ludvikom, s kojom je dobar dio života proveo u Pragu. Njihova ljubav potrajala je sve do Jaroslave zbog koje je Rogoz fiktivno prešao na islam kako bi se mogao oženiti njome. Naime, Ludvika mu nije željela dati razvod pa se Rogoz obratio Šerijatskom sudu u Pragu koji mu je dao ime Mohamed Ahmed Rogoz i odredio da bivšoj supruzi uplati 10.000 kruna. Međutim, kao stranac Rogoz nije potpadao pod češki, nego pod njemački sud koji je njegovu rastavu poništio. Potom se “vratio” katoličkoj vjeri i s Jaroslavom nastavio živjeti izvanbračno.
Dobio sina u 92. godini

Drugi brak sklopio je s Agatom, ženom koja je bila čak 56 godina mlađa od njega, a ona mu je rodila sina Rafaela kada je Rogoz već bio u 92. godini života. Ostao je upamćen njegov odgovor na pitanje kako im se u toj dobi dogodilo dijete. Rogoz je kratko i duhovito odgovorio: “Nismo pazili.” Ponosio se svojom djecom. Njegova kći, koju je dobio s prvom suprugom Ludvikom, češka glumica Libuša Rogoz, preminula je 2016., gotovo zaboravljena, a Rogoz ju je tek kratko spomenuo u memoarima.

Sina Rafaela javnost je mogla vidjeti uz Rogoza dok je još bio malen, no uz njega se veže nešto vrlo neobično. Naime, trenutno najveća tajna koja prati ovoga iznimnog glumca poprilično je nevjerojatna. Podaci o Rafaelu gotovo su nepristupačni, ponekad se čini da nikad nije ni postojao, a ni danas se o njemu ne zna zapravo ništa.

Naime, kada se rodio Rafael, Rogoz ni sam zapravo nije povjerovao da mu je on biološki otac, zbog čega se dao i testirati. Mnogi su se tada šalili da to nije bilo potrebno te su govorili da je Rafael jako sličio ocu. Supruga Agata tvrdila je kako su priče o tome da Rogoz nije biološki Rafaelov otac plasirale njegove ljubomorne ljubavnice.
Screenshot/Četrnaestero za stolom

Tajna Rogozove dugovječnosti

Još je jedan zanimljiv podatak iz njegova života i to da su liječnici procijenili kako mu je s 90 godina nastupila klinička smrt, a zapravo je bio u dubokoj komi od virusne upale pluća. Stoti rođendan proslavio je u stilu na Trešnjevci u kultnoj “Poštarici”. Tada mu je kuhar hotela Esplanade s pomoćnikom donio rođendansku tortu od dva metra. Na slavlje je došlo oko 400 uzvanika, od političara i glumaca do tajkunske elite i prijatelja.

Jedan od najboljih hrvatskih pera, Miljenko Mitrović, imao je čast razgovarati s njim vrlo otvoreno o raznim pitanjima. Mitrović ga je jednom pitao nije li prevelika razlika u godinama između njega i njegove supruge Agate, a Rogoz mu je uzvratio kako je bolje uzdržavati mladu ženu i njezine ljubavnike nego staru ženu i njezine doktore. “Pa zar nije bolje u društvu tortu lizati negoli sam staru kokoš glodati”, našalio se Rogoz.

Zanimalo ga je i koja je tajna Rogozove dugovječnosti, a on mu je opet odgovorio duhovito, u svom stilu: “Trebate ispiti čašicu vinčeka dnevno, a u krevetu sa ženom, kad delate one lepe stvari, trebate plahticom pokriti leđa da ne nastradaju križa.”

Foto: HRT/Screenshot

Snimljen film o njemu

Manje je poznato da je u devetoj godini Rogoz ostao siroče. Nekoliko je puta mijenjao svoj dom i školu u djetinjstvu, a većinom je živio kod strica ili tetke, gdje je radio na imanju. U mladosti je radio kod zagrebačkog trgovca Budickog, gdje je prao prvi automobil koji je viđen u Zagrebu. Još 1907. bio je član gimnastičkog društva Sokol, a volio je i nogomet.

(VIDEO) ‘E da mi je Fićo bio u JNA u istom vodu, svu bi mi dugmad prišivao!’ Šovagović oduševio pratitelje: ‘Evo ljubavi, možeš ići na reviju!’

Sve do smrti Rogoz je nastupao na filmu i televiziji. Godine 1986. objavio je knjigu “Mojih prvih sto godina”, a o njemu je snimljen film “Zdrav Rogoz u zdravom tijelu”. Svojedobno je bio najstariji aktivni glumac na svijetu, a danas njegovo ime nosi ulica u zagrebačkom naselju Savici. Proslavljeni hrvatski kazališni i filmski glumac i prvi stogodišnjak u kazališnoj povijesti Hrvatske, posljednju filmsku ulogu odigrao je kao stogodišnjak u seriji “Glembajevi”.

Zvonimir Rogoz ostaje nezaboravan lik koji je osvojio srca publike svojim talentom i šarmom i kojeg s pravom možemo nazivati jednim od najvećih hrvatskih “celebova” u povijesti. Da živi u današnjem vremenu, ne sumnjamo da bi nastavio očaravati i intrigirati svojom osobnošću, ali i nevjerojatnom životnom pričom u kojoj su mlađahne dame odigrale značajnu ulogu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.