Otvoreno je ‘135 kilometara’ dizajnerskog studija I-gle

Autor: hina

Naborana tkanina od prepletenih najlonskih niti, spuštena sa stropa do tla, asocira na kružni zastor, stalaktit ili stup, a kontekstualizira se kroz interakciju s publikom, sinergiju s prostorom i materijal. Naziv izlože točna je duljina najlonskog konca korištenog za taj rad.

Izložba “135 kilometara”, modnog dizajnerskog studija I-gle, instalacija kojom autorice Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin svoj osnovni medij izražavanja istražuju u svim njegovim aspektima izmičući iz klasične relacije između tijela i odjevnog predmeta, otvorena je danas u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

Istaknuti modni dvojac napravio je instalaciju, svojevrsno ‘odijevanje prostora’, upravo za galeriju HDD-a. Naborana tkanina od prepletenih najlonskih niti, spuštena sa stropa do tla, asocira na kružni zastor, stalaktit ili stup, a kontekstualizira se kroz interakciju s publikom, sinergiju s prostorom i materijal. Naziv izlože točna je duljina najlonskog konca korištenog za taj rad.

Instalacija je nastavak onoga čime se bavimo u modnom dizajnu koji je strogo funkionalan, ali u ovom slučaju parametri koje inače koristimo oslobađaju se funkcionalnosti i naš izraz predstavljen je u samoj formi, rekla je Nataša Mihaljčišin. Izložba je dio ciklusa autora nagrađenih u pojedinim kategorijama na bijenalnim “Izložbama hrvatskog dizajna”, dodala je.

Po riječima voditelja galerija Marka Goluba, tekstilne kompozicije na izložbi, kao i u prethodnim radovima autorica, jednom izloženom 2009. u galeriji HDD-a i drugom koji je integralni dio dizajna Hotela Lone, u jednakom su raskoraku i od funkcionalnosti i od dekora, a predstavljaju način na koji I-gle nastoje ući u izravan dijalog s prostorom i postavkama vlastitog djelovanja u modnom dizajnu.

Izložba svjedoči o procesu, čak i ako on nije eksplicitno prikazan, jer je osnovni problem predstavljanja modnog dizajna u galerijskom kontekstu što odjevni predmeti u njemu postaju statični objekti, zakinuti za svoje bitne dimenzije i istrgnuti iz vlastitog prirodnog multimedijalnog prezentacijskog okvira, ustvrdio je Golub.

Ciklus izložaba u HDD-u dizajnerima daje prostor da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog djelovanja u galerijskim uvjetima. Načini predstavljanja variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa. Izložba “135 kilometara” studija I-gle ostaje otvorena do 24. veljače.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.