fbpx

Otvorenje izložbe i promocija grafičke novele Danijela Žeželja uz zanimljiv audiovizualni performans u KNAP-u

Autor: T. Š.

U Centru KNAP u petak, 15. listopada 2021. u 20 sati bit će otvorena nova izložba „Srce“ uz predstavljanje nove istoimene grafičke novele autora stripova, grafičara i ilustratora Danijela Žeželja. Otvorenje izložbe i promociju grafičke novele Srce popratit će Žeželjev novi 30-minutni audiovizualni performans s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom i Marcom Quarantottom, a radovi nastali tijekom performansa postat će i dio izložbe.

Grafička novela „Srce“ zbirka je kratkih stripova na temu ljubavi, povezivanja i pripadanja, a čine je priče El Sud, Ljubav i Srce robota koje se odvijaju u različitim vremenskim razdobljima i smještene su na različitim lokacijama. Poveznica svih priča je traženje ljubavi i prijateljstva, potreba za fizičkom i emotivnom vezom kao potvrdom vlastitog postojanja i smisla. U svijetu i okruženju koje je u pravilu labirint apsurda, ponekad smiješan, ponekad hladan i opasan, vjera u spajanje s “drugim” postaje afirmacija humanosti unatoč i usprkos okolnostima. 

Stripovi su crtani ekspresivnim crno-bijelim stilom, s jakim kontrastima svjetla i tame. Estetika kontrasta dodatno naglašava atmosferu i svijet krajnosti i sukoba kroz koji se glavni likovi probijaju u svojim traženjima.

Izložba „Srce“ publici će predstaviti oko 40 vizuala koji čine izbor iz stripa odnosno odabrane elemente nove grafičke novele koji će biti izloženi kao printevi u različitim formatima.

Otvorenje izložbe začinit će novi dinamični performans autora Žeželja, nagrađivane pulske glazbene braće Sinkauz i iskusnog pulskog bubnjara Marca Quarantotta, koji ujedinjuje slikanje uživo uz glazbu uživo. Izvedba se temelji na snažnoj razmjeni energije glazbe i vizuala tijekom koje nastaje nova sekvenca slika, koja također postaje dio izložbe u KNAP-u.

Izložba će biti otvorena do 6. studenog.

# # #
Danijel Žeželj

Danijel Žeželj  autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator. Stripove i ilustracije objavljivao je u Europi, Africi i Americi s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper’s Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud, itd. Autor je dvadeset i šest grafičkih novela i sedam animiranih filmova. Od 1997. u suradnji s kompozitorima, muzičarima i bendovima, realizirao je niz multimedijalnih performasa koji objedinjuju slikanje uživo s glazbom uživo. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.

https://dzezelj.com/
Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.