fbpx
Foto: Press

Otvorena velika obljetnička izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’

Autor: Dnevno.hr/T. P.

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka, Dubrovački muzeji u subotu, 23. srpnja 2022. u Kneževu dvoru otvorili su središnju izložbu ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’.

Izložba prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno – pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i ‘iza scene’. Na izložbi se može vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća. Predstavljena je i dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno – povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području.

Foto: Press

Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja, uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić, potpisuje stručnu koncepciju izložbe, dok su tematske cjeline obradili kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša i Lucija Vuković. Voditelj izrade tehničkog postava je preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić, a autor izrade figure u prirodnoj veličini Antuna Dropca je restaurator za kamen Dubrovačkih muzeja, akademski kipar Ivan Mladošić.


‘Kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj, Domorodni muzej koji je bio prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća 1872., a za javnost je otvoren 1873. godine. Danas su Muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno – povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi svetog Ivana, Etnografski muzej u žitnici ‘Rupe’ te izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin. Fundus Muzeja danas čini preko 50 tisuća predmeta’, istaknula je na otvaranju voditeljica projekta i ravnateljica Ivona Michl. Također se osvrnula na bogatu izložbenu i izdavačku djelatnost Dubrovačkih muzeja:

‘U zadnjih 20 godina, Muzeji su izdali više od 100 muzejskih publikacija, uključujući kataloge, vodiče po stalnim postavima, razne monografije, zbornik Dubrovačkih muzeja, edukativne publikacije i brojne druge tiskovine. Realizirali su 143 vlastite izložbe iz fundusa, kao i brojne gostujuće izložbe u suradnji s raznim hrvatskim i međunarodnim kulturnim institucijama. Kontinuiranim djelovanjem posljednjih 150 godina uspješno smo brinuli i skrbili o kulturnoj i spomeničkoj baštini, kao i povijesnom nasljeđu Dubrovnika i njegove okolice’ dodala je Michl.

Na kraju se zahvalila svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Dubrovačkih muzeja, posebno tehničkoj službi i stručnim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove izložbe, zaposlenicima Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik koji su za potrebe izrade replike kabineta ustupili predmete iz svoje bogate prirodoslovne zbirke i originalne vitrine koje su nekada krasile stalni postav Muzeja u tvrđavi svetog Ivana, Restauratorskoj radionici za metal Sveučilišta u Dubrovniku, Odjelu tehnike Dubrovačkih ljetnih igara koji su povodom otvaranju izložbe prigodno osvijetlili Knežev dvor te osnivaču Gradu Dubrovniku na potpori tijekom 150 godina djelovanja Muzeja.

Na otvaranju je govorio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

‘Ovo je najznačajnija kulturna ustanova Grada Dubrovnika, a o tome svjedoči ovo mjesto koje vam je dato na upravljanje. Vi ste svjetionik dubrovačke povijesti, vi ste danas ambasadori Dubrovnika. Ono što je izazov vremena u kojem živimo jest digitalizacija, brzina ali nažalost i površnost. Stoga je na vama veliki izazov, a to je kako našu povijesnu baštinu predstaviti posjetiteljima, mladim generacijama i novim naraštajima. Moram se još jednom zahvaliti svim vrijednim djelatnicima na predanom radu i angažmanu, kao i vizionarima koji su udarili temelje Dubrovačkih muzeja’, istaknuo je Marko Potrebica.

Foto: Press

Izložbu je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.
‘Ovo je godina velikih jubileja. Uz 150 godina Dubrovačkih muzeja, ove godine obilježavamo i 750 godina Statuta. Iako ih dijeli 600 godina, njihovo postojanje svjedoči o kontinuitetu Grada, sustavnoj brizi za Grad, za život u Gradu i ono što smo naslijedili. S tim što ove važne obljetnice obilježavamo govorimo o tome koliko nam je to nasljeđe važno i koliko smo spremni od povijesti učiti te sve ono što je dobro oplemenjivati.

Kao zamjenica gradonačelnika Frankovića želim naglasiti kako je zaista puno truda i posvećenosti uloženo u vremenu pandemije gdje su djelatnici iskazali znatan interes za suradnjom i pokazali svu svoju kreativnost i angažman kroz projekt #karantenadubrovnik2020. U ime ministrice Obuljen Koržinek čestitam još jednom svima u nadi da će ova institucija nastaviti uspješno djelovati kao i do sada’, zaključila je izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

U prigodnom programu nastupio je Folklorni ansambl Linđo koji je izveo Dubrovačku kontradancu.
Velika obljetnička izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’ koju prate i novi prigodni suveniri, ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine.

 

 

Autor:Dnevno.hr/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.