Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

OTKRIVENI DETALJI NASTANKA ‘MOJE DOMOVINE’: Danijeli Martinović prigovarali zbog plesa, Josipa Lisac negodovala zbog Metikoša

Autor: T.Š.

Na HRT-u je prikazan dokumentarni film Tonija Volarića “Moja domovina, 11.000 dana poslije”. Točno na tridesetu obljetnicu premijere pjesme “Moja domovina” u središnjem Dnevniku HTV-a, imali smo prilike čuti u kakvim se uvjetima i s kakvim emotivnim nabojima ista stvarala.

Pjesma Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 naistaknutijih pjevača tog vremena u to je vrijeme početka rata mnogima davala nadu, hrabrost i emociju koji su bili prijeko potrebni, a kroz film je riječima brojnih umjetnika koji su sudjelovali u stvaranju ovog hita, pojašnjeno zašto je i danas toliko popularna i slušana.

Ljubav prema domovini u tri stiha

Dokumentarni film opisuje pjesmu proizašlu iz ljubavi prema domovini i  prkosa prema ratu. Kako kaže Danijela Martinović, pjesmom se željelo reći da sve probleme možemo riješiti mirnim putem.

Foto: Unison

Dan danas “Moja domovina” podiže atmosferu gdje god se pušta, a zašto je toliko volimo sjajno je u nekoliko riječi opisala Doris Dragović: “Netko je opisao tu domovinu i smjestio je u pjesmu”. Upravo tih nekoliko riječi jasno opisuje zašto nam i danas ta pjesma toliko znači, zašto su je onda, a zašto je i danas vole i djeca i odrasli. Jednostavno je osjetimo – osjetimo njene “oči boje mora”, “snagu zlatnog žita”, osjetimo nju – “naše sunce, naše nebo”. Zrinko Tutić pojašnjava: “To je i suština glazbe. Ako se glazba ne naseli u ljudske duše i ljudska srca to nema smisla nikakvog. Tako da smo nakon nekog vremana shvatili da je to lijepo što smo napravili”.

Prkos pobijedio strah

Pred sam nastanak “Moje domovine” vladao je strah, nemir, neizvjesnost, tuga, ali naši su umjetnici u svemu tome osjetili potrebu da pomognu, da daju nadu, osnaže ljude. Meri Cetinić, Sanja Doležal, Ivo Amulić, Aki Rahimovski, Zorica Kondža,…svi oni opisuju taj osjećaj straha i neizvjesnosti, ali i potrebu za stvaranjem zbog naroda. Time dokazuju koliko nam je glazba važna u životu i koliko bi bez nje bilo sve teže, a možda i nezamislivo.

“Mogli smo jedino da im malo dignemo moral s nekom pjesmom, da za njih nastupamo, i da im na taj način pomognemo”, pojasnila je Zorica Kondža.

Prvi zapisani stihovi 

Upravo u tom kaosu, Zrinko Tutić se vraća u Zagreb s obitelji, prolazi ‘nadrealan prizor’, a potom stvara. “Bio sam jedino auto koji je išao prema Zagrebu, a u suprotnom smjeru kolone, tenkovi,….Jedna ‘scary’ (strašna) situacija. I ja sam kroz dan dva sjeo i napravio tu pjesmu”, opisao je Tutić trenutke u kojima je nastala pjesma.
Zamolio je tad Arsena Dedića da ju posluša, jer je kaže, još bio ‘vruć’ od pjesme. Arsen je primijetio tek da je Zrinko, u žaru pisanja pjesme, zamijenio neke riječi, pa su tako prvotno zapisani stihovi glasili: “Puca pjesma, kamen putuje”.

Nije dobio solo, pa se okrenuo i otišao

Menadžer Vladimir Mihaljek Miha opisao je kako je zvao pjevače i kako su reagirali.  Otkrio je ako da ga je nekoliko njih ga odbilo  iz opravdanih razloga, dok ga je jedna osoba odbila jer nije imala ‘svoj solo’. Upravo posao koji je odradio na ovoj pjesmi Mihaljek smatra svojim  najvećim uspjehom koji je uspio ostvariti u karijeri glazbenog mendžera.

Tulumarenje prije snimanja u ‘pobuna’ Josipe Lisac

“Od Miše Kovača do Arsena Dedića, svi su bili i bilo je veselo. Snimanje je super proteklo. Kad sam snimao ton, imao sam za otpjevat jedan stih i nekaj u refrenu, ali osjećalo se da dolazi nešto, da dolazi rat i da ne bu dobro”, komentirao je Davor Gobac, koji je  otkrio i jednu anegdotu uoči snimanja spota. Naime, on i Dino Dvornik su večer prije tulumarili. Prije snimanja imali su dovoljno vremena tek da se kući odu otuširati i ‘ušminkati’.
Zanimljivo, kad je došao dan kad su se vi izvođači trebali okupiti u studiju i snime spot, Josipa Lisac otkrila je i da je malo negodova.a. Naime, željela je da njen partner Karlo Metikoš bude pored nje, no on se ‘sakrio’ u zadnji red. S druge strane, Danijela Martinović bila je u prvom redu, a mnogi su tad komentirali da se previše opustila. Naime, nju je pjesma ponijela toliko da se rasplelala malo više od ostalih, što je mnogima na kraju bilo jako simpatično.

Zaboraviti je grijeh

Od kad je pjesma snimljena do danas, navodi se u dokumentarcu, 30ak izvođača koji su sudjelovali u stvaranju spota više nije s nama, od toga čak 17 kompozitora. Mihaljek je istaknuo kako upravo iz tog razloga smatra da je ova pjesma još veća, jer će spot obiteljima, ženama, djeci i unucima preminulih biti lijepo podsjetnik na koji će uvijek bit ponosni.

“Prolaznost je ta koja nas plaši svih. Jednog dana bit će minus jedan”, kazala je Danijela Martinović.

“Zaborav je grijeh. Zaboraviti nešto što je bilo u našoj prošlosti, časnoj i slavnoj prošlosti, gdje su naši dečki srljali, oni su željeli ići i ostavljali su roditelje u suzama i u nemoći da ih zaustave, i nisu se više vratili. Nije važno na kojoj strani su oni pripadali. Bili su Hrvati i željeli su obraniti Hrvatsku”, zaključila je Zorica Kondža.

Nije bilo važno tko ima solo, a tko ne, važno je bilo sudjelovati, naglasili su svi.  “Najbitnije da smo tamo svi, a tko je što otpjevao manje je bitno”, govorio je Rajko Dujmić, koji se isto pojavljuje u filmu.

Moja Domovina

Svakog dana mislim na tebe
Slušam vijesti, brojim korake
Nemir je u srcima, a ljubav u nama
Ima samo jedna istina
Svaka zvijezda sija za tebe
Kamen puca pjesma putuje
Tisuću generacija noćas ne spava
Cijeli svijet je sada sa nama.

Moja domovina, moja domovina,
Ima snagu zlatnog žita,
Ima oči boje mora,
Moja zemlja Hrvatska.

Vratit ću se moram doći, tu je moj dom,
Moje sunce, moje nebo.
Novi dan se budi kao sreća osvaja
Ti si tu sa nama.

 

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.