fbpx
Screenshot, izvor: Fair Observer

OTKRIVENA STRATEGIJA ZA BOGAĆENJE: Svim milijunašima zajedničko je ovo!

Autor: Dnevno

Mnogi vjeruju kako je nemoguća misija da se prosječna osoba obogati bez goleme količine sreće. Je li za stvaranje bogatstva potrebno već posjedovati neki naslijeđeni kapital ili se mnogo toga može učiniti zahvaljujući napornom i pametnome radu? Sada konkretne savjete o tome kako se obogatiti, donosi savjetnik za osobne financije Thomas C. Corley koji je pet godina proučavao potrošačke navike bogatih.

Razgovarajući s 223 osobe, od kojih je njih 177 svoje bogatstvo zaradilo samostalno, došao je do zaključka da su gotovo svi započeli na isti način. Za potrebe istraživanja odabrao je skupinu čiji minimalni godišnji prihod iznosi 160.000 dolara te u svom vlasništvu imaju imovinu u protuvrijednosti od približno 3,2 milijuna dolara.

Kroz intervjue i analize, Corley je otkrio da oni svi dijele desetak zajedničkih navika, te da se čak 80 posto njih obogatilo tek nakon 50 godine života. “Svi milijunaši koji su svoje bogatstvo samostalno zaradili započeli su štednjom. Već s prvim primanjima na štednim računima ostavljali bi 10 do 20 posto prihoda”, napisao je Corley u svom radu.

Kako prenosi Business Insider, bogataši iz ovog istraživanja, osim izdvajanja dijela prihoda, razvili su i još jednu strategiju. Tzv. “sustav kanti” njihovu ušteđevinu dijeli na četiri dijela: mirovinska štednja, posebni troškovi, neočekivani troškovi i ciklički troškovi.

Ušteda u mirovini uključuje klasičnu mirovinsku štednju, dok budući troškovi obrazovanja, troškovi vjenčanja, pričuve za kuću i drugi očekivani životni troškovi spadaju u drugi korak, odnosno posebne troškove. Treći dio je zapravo fond za hitne slučajeve, poseban račun s gotovinom koja će se smanjiti u slučaju naglog gubitka posla ili hitne medicinske pomoći. A skup cikličnih troškova sadrži uštede za rođendanske poklone, blagdane i odmore.

“Kako bi uspjeli, razvili su stroga pravila štednje. Ipak, nije tajna, što prije počnete sa štednjom, više novca imat ćete kasnije”, preporučio je Corley.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.