Foto: Pixabay

OTIŠAO JE PERO KVRŽICA Tužna vijest stigla iz Zagreba: Umro je glumac Mladen Vasary

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo je glumac Mladen Vasary. Hrvatska kulturna scena danas je mnogo izgubila – Vasary je je bio nevjerojatan talent te omiljen među kolegama. Najpoznatiji do danas ostao po ulozi Pere Kvržice, u ekranizaciji romana Mate Lovraka, koju je utjelovio kao 16-godišnjak. Od njega se brojni kolege opraštaju na svojim društvenim mrežama.

“Kažu tu na Facebooku da je u zagrljaj smrti otišao moj Vaske, naš Mladen Vasary, a ja ne vjerujem jer joj je znao vraški odoljeti na daskama. Bio je savršenstvo glume, bio je jedinstveni vozač Tespisovih kola, bio je moj Gregor Samsa u Šnajderovoj “Enciklopediji izgubljenog vremena” u HNK Varaždin. Gospođi Smrt (Leona Paraminski) pokazao je roge. Bio je stvoren od snova, taj moj drug Vaske. Kažite mi da nije istina”, stoji u objavi redateljice Snježane Banović.

Mladen je rođen 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. te je završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu. Mnogo je boravio u inozemstvu te vrlo često nastupao u engleskim, njemačkim i francuskim kazalištima te ostvario nevjerojatne uloge. Posebice se isticao oživljavanjem likova Williama Shakespearea, Molièrea i Aristofana.

U Hrvatskoj je nastupao u brojnim kazalištima poput Gavelle, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrame te na Splitskom ljetu i u Teatru Ulysses.

‘‘Mladen Vasary bio je glumac koji me uvijek veselio kad sam ga gledao. Šarmantan i vješt, atipičan u odnosu na generacije ispred i iza sebe, dan danas mlađi duhom od mnogih mladih glumaca i glumica koje sam upoznao, spreman riskirati svoju glumačku sliku”, pohvalio ga je nedavno glumac Dražen Šivak, s kojim je posljednjih mjeseci igrao u hvaljenoj i neobičnoj predstavi ‘‘Dvostruki aksl‘‘.

Široj javnosti Mladen je ostao najpoznatiji kao Pero Kvržica, omiljeni lik dječje književnosti, u filmu koji dan danas mnoge generacije vraća u najranije djetinjstvo.




Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.