Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

OTIŠAO JE JEDAN OD NAŠIH NAJVEĆIH DIRIGENATA: Bio je miljenik Scale i najvećih europskih opernih kuća

Autor: Dnevno

Jedan od najvećih hrvatskih dirigenata preminuo je u dobi od 86 godina. Riječ je o Nikši Barezi, majstoru koji je više od pola stoljeća dirigirao po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama.

Rođen je 1936. godine u Splitu. U rodnom gradu je pohađao klasičnu gimnaziju i glazbenu školu za glasovir, da bi nakon toga otišao u Zagreb gdje je studirao dirigiranje na Muzičkoj akademiji. Diplomirao 1. prosinca 1959. godine ravnajući izvedbom Verdijeva “Krabuljnoga plesa” u HNK-u.

Tijekom života stalno se usavršavao i učio od najboljih, Sachsa, Karajana, Matačića, a sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Britain, Orfom, Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe.

Posebnu pozornost posvećivao suvremenoj glazbi

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

Od 1992. ravna  Simfonijskim orkestrom HRT-a,. na čijem čelu je bio 18 godina. Od 2001. godine također je šef dirigent Opere i filharmonije “Robert Schumann” u Chemnitzu te na poziv intendantice Mani Gotovac postaje umjetničkim ravnateljem Opere splitskog HNK.

Bareza je posebnu pozornost posvećivao, suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.