fbpx
Foto: Guliver

OSVIJETLIO JE SVIJET! Samoći dugovao uspjeh, kod žena jednu stvar posebno nije podnosio: Prije 80 godina umro je Nikola Tesla

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Prije točno osamdeset godina svijet je napustio jedan od najvećih genijalaca koji je njime koračao. Davne 1943. godine, u njujorškom hotelu New Yorker, preminuo je Nikola Tesla, genijalni izumitelj koji je “osvijetlio svijet”.

O njegovoj genijalnosti zna se mnogo, s obzirom da mnoge blagodati modernog života dugujemo upravo njemu. Ipak, za života nije bio slavan koliko je zaslužio, pa se iz toga razloga, kao i njegove ekscentričnosti, ne zna previše o njegovom privatnom životu. Većinu toga saznaje se iz svjedočenja njegovih suvremenika, koji su imali tu čast da budu dio njegova života.

Foto: Guliver

Nikola Tesla rodio se 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu, mjestu pored Gospića, a s 28 godina pristigao je u New York s pregršt ideja koje će tek realizirati. Njegova dugogodišnja karijera, koju ponekad nevjerojatnijom čini činjenica koliko je bio nepoznat, dan danas je podloga za niz teorija zavjera.


Osim što zadivljuje svojim djelom, Nikola Tesla bio je neobičan i privatno. Obiteljska legenda kaže da se rodio usred nevjerojatne grmljavine i sijevanja, što se tada smatralo lošim znakom. Njegova je majka tada rekla kako će on biti “dijete svjetla”, a ako je vjerovati legendi, možda u istome leži i uzrok njegove čudnovatosti.

Foto: Guliver

Neobičan humor i fobije

Tesla je imao malo prijatelja, no većina su bili poznate ličnosti, primjerice pisci Mark Twain i Rudyard Kipling. Njegovi suvremenici spominjali su neobični humor, koji je uvijek graničio sa smiješnim onima koji bi prisustvovali. Primjerice, jednom je prilikom nakon večere s Kiplingom napisao svom prijatelju u pismu: “Što nije u redu s ‘prosipateljem tinte’ Kiplingom? Usudio se pozvati me na objed u mračnom hotelu gdje dobiješ dlaku i žohara u juhi.” Tesla nije podnosio kukce, a užasno se bojao grinja i bakterija, zbog čega je bio opsjednut higijenom.

Nije podnosio bisere

Sam pogled na bisere Teslu je izluđivao do te mjere da nije htio razgovarati sa ženama ukoliko su ih nosile. Kada bi njegova tajnica stigla na posao s bisernom ogrlicom, on bi ju poslao kući. Ne zna se odakle tolika averzija, no imao je poseban smisao za estetiku. Smatrao je da osoba mora, da bi bila uspješna, tako i izgledati. Očito bisere nije smatrao dijelom “uspješnog” stila.

Uvijek je nosio bijele rukavice tijekom večere, a za svaku fotografiju posebno se namještao kako bi se uhvatila njegova “dobra strana”.
 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli nikola tesla (@nikola__tesla_____)
Opsjednutost jednim brojem

Nikoli Tesli broj 3 obilježio je život. Godinama je živio u njujorškom hotelu u sobi 3327 na 33. katu – jer broj je djeljiv s tri, kao i zbroj znamenki. Osim toga, morao je tri puta obići svaku kuću u koju je ulazio te je uvijek prao ruke po tri puta.

Obožavao je golubove i živio u celibatu

Iako se bojao sitnih životinja, golubove je obožavao. Svakodnevno je odlazio u šetnje kako bi ih što više nahranio. Pored posla i golubova, nije imao vremena za žene, a nije ni htio. Tesla je živio u celibatu, a poznata je njegova rečenica: “Ne mogu se sjetiti mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci.” Smatrao je da bi ga odnosi sa ženama samo dekoncentrirali, iako je, prema pričama, budio velike interese među ženama.

Foto: Guliver

Na današnji dan, sobarica ga je pronašla u njegovoj sobi, gdje je proveo zadnjih 10 godina života. Iako je, kao i uvijek, na vratima stajalo “Ne uznemiruj”, sobarica je ušla te pronašla usamljenog 86-godišnjeg genijalca, koji svoju slavu u punom sjaju nije doživio.

Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.