Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

‘ONDA VRATI LOVU ZA KARTE!’ Ban proslavio 60. rođendan, a poznatog pjevača krivi za jednu stvar: ‘Treba biti iskren, on je glavni krivac’

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Opušteno izdanje, šeširić ili šilterica, specifičan, duboki glas, jednostavnost, šarmantnost, duhovitost i dalmatinski duh. Jasno, riječ je o legendarnom Marijanu Banu, pjevaču prepoznatljiva glasa koji je u srijedu proslavio 60. rođendan.

Iako ga već nekoliko godina nema u hrvatskoj javnosti, njegova prisutnost je i dalje postojana. S obzirom koliko su njegove pjesme nezaobilazne na brojnim zabavama, ali i na mnogim radijskim stanicama, gotovo da zaboravimo koliko ga dugo nismo imali priliku čuti uživo. Sa scene se povukao iz zdravstvenih razloga, ali i, kako bi u šali rekao bubnjar Daleke obale, jer mu je sve dosadilo: “On je kao Howard Hughes, ne želi više u medije, ne želi u javnost, dosadilo mu je sve to. Ima svoj mir i svoj ritam.”

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Ključnu ulogu imao poznati glazbenik

Ništa nije tijekom njegova djetinjstva dalo naslutiti da će jednoga dana imati važno mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni. Naime, Ban je završio srednju školu za mehaničara, a intenzivno se bavio jedrenjem. Prve akorde na gitari odlučio je zasvirati kada je već bio punoljetan.

“Treba biti iskren i reći da je ključnu ulogu odigrao Neno Belan. Naime, da nema njega, pitanje je bih li se ja uopće bavio glazbom, bi li te pjesme išle naprijed. On je glavni, prvi i jedini krivac za to. Ja sam bio u klubu, dolje, jedriličarskom u Mornara i Đavoli su potkraj ’84. imali tamo prvi koncert. Mi nismo ni znali tada puno o tom mladom bendu, ali kako je to u klubu, onda je moralo biti dobro. Kupio sam dvije karte, a na njima je pisalo da imaju i gosta iznenađenja, ja pitam tko je gost iznenađenja, ovi govore to si ti. Ja govorim ‘dobro onda vrati lovu za karte ako sam gost’, ovi govori ‘neću’. I to je bio moj prvi javni nastup”,  prisjetio se Ban u razgovoru za dokumentarni film o Belanu u produkciji Hrvatskog društva skladatelja.

Foto: Facebook

Prva proba Daleke obale, bila je, naravno, na splitskim Bačvicama, a u tom trenutku nitko nije ni pomislio da Ban već tada ima niz tekstova i glazbu za buduće hitove. Prvi su pravi nastup sa ulaznicama i plakatima imali u kinoteci Zlatna vrata, 27. studenog 1988. Daleka obala izdala je šest albuma, a raspali su se 2001. godine.

Nakon niza nastupa i albuma obrada velikih hitova, Ban se povukao 2017. godine.

Foto: Matko Biljak / CROPIX

‘Moždani udar sam izbjegao’

Nakon što su mu liječnici otkrili kilu i aritmiju srca, bilo je jasno da je vrijeme za usporiti tempo. “Na sreću, bolest sam otkrio na vrijeme. Moglo je biti pogubno. Četiri doktora su me pregledavala. Ne smijem svirati dok me ne dovedu u red. Vidjet će se sve nakon nalaza. Zasad znam da imam aritmiju i kilu. Sad tek treba ići u detalje, da me ‘skeniraju’. Onda će odrediti terapiju”, kazao je Ban nedavno te dodao kako je sve posljedica opterećenja i stresa.




“Ja sam O. K., samo se zbog srca ne smijem uznemiravati. Moždani udar sam izbjegao”, kazao je tada legendarni Ban, koji u ponešto drugačijem životu uživa sa suprugom Dominom. U braku su 36 godina, a imaju troje djece i troje unučadi.

 

 




Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.