ONAJ IZ DUĆANA JE DOBAR, ALI MOŽETE VI I BOLJE: Ukusni voćni kruh slatka je ‘podloga’ svakog blagdanskog stola!

Autor: Dnevno

Osvaja mirisom i okusom!

Sastojci za tijesto:

13 dag brašna

7,5 dag maslaca

1 jaje

malo soli

3 – 4 dag šećera




oko 1 dag svježeg kvasca

malo naribane limunove korice

0,2 dl mlijeka




Sastojci za nadjev:

5 dag oraha

5 dag grožđica

5 dag usitnjenih suhih šljiva

5 dag usitnjenih suhih marelica

5 dag brašna

pola žličice limunova soka

Sastojci za sirup:

20 dag šećera

čaša vode

Sastojci za premaz:

1 umućeno jaje

1-2 sirova žumanjka

nekoliko cijelih oraha

Priprema:

Za tijesto se svi sastojci dobro promiješaju i umijesi se tijesto koje valja pustiti da odstoji pola sata. Potom se razvalja u četvrtinu, odnosno pravokutnik debljine 3-4 mm.

Voće za nadjev se zajedno smiješa, pospe brašnom i prelije limunovim sokom te ranije zakuhanim sirupom od šećera i vode.

Kada se smjesa za nadjev ohladi, nanese se na razvaljano tijesto i zamota tako da se opet dobije oblik pravokutnika (prebaci se prvo lijeva strana, pa donja, pa gornja i napokon desna).

Potom se takva četvorina premaže dijelom tučenog jajeta i žumanjcima. Ostavi se da malo odstoji. Kad se premaz osuši i ispuca, kruh se ponovno premaže ostatkom jaja i površina ukrasi polovinama oraha ili badema.

Stavi se u podmazani lim i peče na temperaturi od 180 stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.