
Pohana cvjetača: Jednostavno jelo koje oduševljava
Osvaja mirisom i okusom!
Sastojci za tijesto:
13 dag brašna
7,5 dag maslaca
1 jaje
malo soli
3 – 4 dag šećera
oko 1 dag svježeg kvasca
malo naribane limunove korice
0,2 dl mlijeka
Sastojci za nadjev:
5 dag oraha
5 dag grožđica
5 dag usitnjenih suhih šljiva
5 dag usitnjenih suhih marelica
5 dag brašna
pola žličice limunova soka
Sastojci za sirup:
20 dag šećera
čaša vode
Sastojci za premaz:
1 umućeno jaje
1-2 sirova žumanjka
nekoliko cijelih oraha
Priprema:
Za tijesto se svi sastojci dobro promiješaju i umijesi se tijesto koje valja pustiti da odstoji pola sata. Potom se razvalja u četvrtinu, odnosno pravokutnik debljine 3-4 mm.
Voće za nadjev se zajedno smiješa, pospe brašnom i prelije limunovim sokom te ranije zakuhanim sirupom od šećera i vode.
Kada se smjesa za nadjev ohladi, nanese se na razvaljano tijesto i zamota tako da se opet dobije oblik pravokutnika (prebaci se prvo lijeva strana, pa donja, pa gornja i napokon desna).
Potom se takva četvorina premaže dijelom tučenog jajeta i žumanjcima. Ostavi se da malo odstoji. Kad se premaz osuši i ispuca, kruh se ponovno premaže ostatkom jaja i površina ukrasi polovinama oraha ili badema.
Stavi se u podmazani lim i peče na temperaturi od 180 stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Pohana cvjetača: Jednostavno jelo koje oduševljava
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Svinjska rebra iz pećnice: Sočna, aromatična i mekana
Nježna kremasta juha od cikle bogatog i osvježavajućeg okusa