Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

OGLASILA SE IVANA PARADŽIKOVIĆ: Ovo je jako važna poruka, shvatite ju ozbiljno!

Autor: Dnevno

Nažalost, svjedoci smo nedavne tragedije u kojoj je maloljetni dječak iz Knina izgubio život nakon što je satima ostao zaključan u automobilu.Višestruko nagrađivan novinarka i urednica Ivana Paradžiković putem svog Instagram profila odlučila je poslati jednu jako važnu poruku.

Naime, osim što se roditeljima diljem svijeta događa da svoju djecu zaborave ili namjerno ostave u automobilu, što nerijetko završi kobno, još više se u automobilima ostavljaju kućni ljubimci. Mnogi smatraju kako njihov kratak odlazak u trgovinu po ‘tek nekoliko stvari’ neće učiniti ništa loše psu kojeg će za to vrijeme ostaviti u automobilu, no to je daleko od istine.

Na Facebooku smo već unazad nekoliko dana mogli vidjeti brojne objave u kojima građani upozoravaju na držanje pasa u zatvorenim pregrijanim automobilima, sve kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem, ali i pomogli životinjama koje su zatekli u takvom stanju.

Iz tog razloga reagirala je i Ivana, inače i sama vlasnica kućnog ljubimca. Snimila je svog engleskog buldoga u šetnji i ispisala upozorenje. “Čuvajte ih, ne ostavljajte zaključane u autu niti zavezane ispred trgovine. Ovo je bilo jutros prije 9 i već je upeklo. Nekidan smo kod veterinara saznali da jedna buldogica nije preživjela toplotni udar”, napisala je.

Foto: Instagram/Screenshot

 




View this post on Instagram

 

A post shared by ivanaparadzikovic (@ivanaparadzikovic)




Ivana Paradžiković često objavljuje snimke svog sedmogodišnjeg buldoga Tita, a  2016. godine nasmijala je mnoge tražeći Titu “curu”.

“Engleski buldog star dvije godine, izvanrednog izgleda, savršenog zdravlja, spreman je postati tata. Iz provjerene je uzgajivačnice, ali nema papire jer nam to nije bilo važno. Ako imate buldogicu i sviđa vam se naš Tito, javite nam se”, napisala je tad na plakatima koje je polijepila po gradu.

Little Things donosi iznimno važne mjere koje je potrebno poduzeti kako bi izbjegli toplotni udar kod pasa.

Pseći toplotni udar

Toplotni udar ili hipertermija, nastaje kada tjelesna temperatura psa naraste iznad normale, a koja je prema stručnjacima 41 stupanj Celzijusa. Kad se to dogodi, normalne metode regulacije temperature neće djelovati, a ljubimac je u opasnosti od zatajenja organa.

Prevencija:

Tijekom velikih vrućina, psa je najbolje držati u zatvorenom i klimatiziranom prostoru. Može eventualno kratko izaći kako bi obavio nuždu.

Pas mora biti hidratiziran bez obzira na vanjske temperature. Zdjelica s vodom koja ne smije biti niti pretopla niti prehladna, uvijek mu mora biti dostupna. Ukoliko morate izaći, ponesite vodu za svog ljubimca.

Zapamtite da njegova temperatura ne smije prelaziti 41 stupanj Celzijusa. Ukoliko niste sigurni kako psu pravilno izmjeriti temperaturu, konzultirajte se s veterinarom.

Simptomi toplotnog udara:

Dahtanje i proizvodnja sline je jedan od načina na koji se psi rashlađuju. Ukoliko je pregrijan, te reakcije će se pojačati.

Crvenilo desni znači da pas nije dovoljno hidratiziran. Kao rezultat toga, desni i drugi mekani, vlažni dijelovi postaju crveni.

Ako je vaš pas je izgubio svijest, to bi moglo biti zbog zatajenja organa. Ako je hodanje drhtavo ili ima poteškoća održati se budnim, važno je djelovati brzo i odvesti ga veterinaru.

Kako pomoći psu koji je doživio toplotni udar?

Psa treba rashladiti polako i bez pretjeranih hladnih mjera. Najbolje je da ga odvedete u hlad ili u blago rashlađen prostor kako bi mu se postepeno regulirala temperatura, a ne da se organizam šokira uslijed prevelike temperaturne razlike.

Hidratacija je još jedan način da se njegova temperatura tijela regulira umjereno. Dajte mu hladnu vodu, ali ne ledenu jer to može imati negativne posljedice. Ako pas ne može piti vodu, smjesta ga odvedite veterinaru.

Polijte psa vodom, ali pazite da ne bude niti pretopla niti prehladna.

Alkoholom mu namažite šape. To je jednostavan način da mu snizite temperaturu. No, pazite da ne pretjerate kako ne biste počinili još veću štetu.

Ako vaš pas i dalje pokazuje simptome hipertermije ili ako se osjeća loše unatoč svim mjerama koje ste poduzeli, što prije ga odvedite veterinaru.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.