ODRŽANA ŽENSKA REGATA NA KRAPNJU: ‘Ususret gospi od Anđela’ u čast svih žena

Autor: M. Marić

Cilj ove regate jest skrenuti pozornost na težak život krapanjskih žena koje su ustajale u rane jutarnje sate, zatim brodovima na vesla išle do polja koja su se nalazila nekoliko kilometra od Krapnja u Jadrtovcu, Grebaštici i Donjem polju.

U subotu se na otoku Krapnju, koji je oduvijek bio poznat po spužvama i ronilaštvu te teškom životu tamošnjih žena, održala četvrta po redu regata u ženskom veslanju “Ususret gospi od Anđela”  u čast svih žena ovoga otoka.

U regati je ove godine sudjelovalo devet gajeta i 32 veslačice, a novost je što im se pridružila ženska posada iz Betine i Murtera.

Iako se na prvi dojam ovaj običaj može činiti neobičnim, njegov je cilj skrenuti pozornost na težak život krapanjskih žena koje su ustajale u rane jutarnje sate, zatim brodovima na vesla išle do polja koja su se nalazila nekoliko kilometra od Krapnja u Jadrtovcu, Grebaštici i Donjem polju. Nakon cjelodnevnog rada na polju, žene bi se vraćale svojim domovima i brinule za kuću i djecu te tako kroz povijest držale “četiri kantuna kuće”.

Ove su marljive žene bile svjesne teškoga života svojih muževa koji su bili pomorci, teško radili i svojim brodovima često odlazili na iznimno naporan i opasan put. Stoga su na ovaj način svojim muževima i članovima obitelji iskazivale ljubav i poštovanje, oslobađajući ih teških poslova koje su preuzimale na sebe.

Žene, kojima je u ono vrijeme kupanje bilo zabranjeno, nisu znale ni plivati, ali su zato hrabro veslale i obavljale teške fizičke poslove umjesto muškaraca.

Ovogodišnja slavodobitnica pobijedila je na brodu starom 130 godina, a nesvakidašnji je događaj oživio tradiciju i mlađim generacijama, pokazavši kako je to bilo prije i  kako se veslalo.

Manifestacija ujedno predstavlja uvod u proslavu Gospe od Anđela, zaštitnice otoka.
 

 
Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.