Foto: YouTube

ODLAZAK ‘DJEVOJKE IZ SUSJEDSTVA’: Slavna holivudska glumica preminula u svom domu

Autor: Š. P.

Slavna holivudska glumica Jane Powell, zvijezda raskošnih MGM filmova i predstavnica starog filmskog glamura, preminula je u 93. godini života u svom domu u Wiltonu. Vijest je američkim medijima potvrdila njezina prijateljica Susan Granger.

Zvijezdom je postala u tinejdžerskim danima, a proslavila se ljepotom, glumačkim talentom i prekrasnim sopranom. Puno prije Julije Roberts, Cameron Diaz i drugih zvijezda devedesetih, u Hollwoodu je imala nadimak ‘djevojke iz susjedstva’. Njezin najveći filmski hit je MGM mjuzikl “Seven Brides for Seven Brothers” (“Sedam mladenki za sedmero braće”) iz 1954. godine.

Foto: Wikipedia

Imala je samo 15 godina kada je objavljen njezin prvi film, “Pjesma o otvorenoj cesti” (1944.). Glumila je razočaranu mladu filmsku zvijezdu koja pronalazi sreću kad pobjegne od kuće i pridruži se skupini mladih ljudi koji beru usjeve dok su odrasli poljoprivrednici u ratu. Film je ostao zapamćen, piše NY Times, najviše zbog toga što je preuzela ime lika kojeg je glumila – Jane Powell. Naime, rođena je kao Suzanne Lorraine Burce.

Njezinim velikim probojem smatra se film “Kraljevsko vjenčanje” (1951.), prvi u kojem je glumila odraslu osobu. Imala je izvanrednog redatelja Stanleyja Donena, ali i izvanrednu glavnu zvijezdu – Freda Astairea. U filmu “A Date With Judy” glumila je s prijateljicom Elizabeth Taylor.

Kasnije u karijeri, novi je dom pronašla na televiziji. Pilot iz 1961. za sitcom, “The Jane Powell Show”, nije urodio plodom, ali se redovito pojavljivala u dramskim antologijskim serijama, estradama i glazbenim specijalima, kao i u ulozi majke Alana Thickea u sitcomu “Growing Pains”. Njezino posljednje pojavljivanje na televiziji bilo je u epizodi popularne serije “Zakon i red: Odjel za žrtve” 2002. godine.




Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.