Odbjegli Django – Redateljsko remek-djelo Quentina Tarantina

Autor: Marko

Glumci su spektakularno odradili najzahtjevnije role, scenarij je tečan i britak, bez većih oscilacija, a fotografija i soundtrack su za čistu desetku. Čak bi se i 'homage' špageti vesternima morao ocijeniti kao najbolji u proteklih tridesetak godina.

Naslov filma:

Django Unchained (2012) – Drama / Vestern

Ocjena:

IMDB – 8,7 / MC – 81%

Budžet:

100 milijuna dolara

Redatelj:




Quentin Tarantino – Kada redatelju 'Paklenog šunda', 'Kill Billa' i 'Nemilosrdnih gadova' kažete da je s novim filmom nadmašio samog sebe, definitivno znate što govorite. S redateljske strane, Tarantino je odradio epski posao i skoro je svaka scena u potpunosti pogođena i odaje veliku fasciniranost kultnim špageti vesternima. Svakako ponajbolje žanrovsko ostvarenje u dvadeset godina, nakon Eastwoodovih 'Nepomirljivih', a dodatna majstorija su odličan autorski scenarij i maestralan izbor glazbe.

Glumci:

Jamie Foxx – Kako crnca roba prezentirati kao glavnog frajera, revolveraša i čovjeka za svaki respekt usred Juga? Pitajte Tarantina i Foxxa! Način na koji je ovaj glumac posložio ulogu, teško je zamisliti bilo koga tko bi to bolje odradio. Šteta što nije nominiran za Oskara jer je tu nominaciju definitivno zaslužio.




Christoph Waltz – Genijalni austrijski glumac i oskarovac još je jednom nominiran za najprestižniju nagradu u svijetu filma nakon portretiranja dr. Kinga Schultza. O njegovim mogućnostima se ne treba previše raspravljati, a nakon svega ostaje jedino čuđenje kako je moguće da ponajboljeg svjetskog glumca nitko nije ranije prepoznao.

Leonardo DiCaprio – 'Mokri san' tinejdžerica devedesetih je od mnogima iritantnog glumca postao glavna perjanica Hollywooda. Svoj neviđeni talent pokazao je još u ranoj mladosti u filmu 'Dnevnik jednog košarkaša' da bi nakon toga otišao u potpuni mainstream, no tek kasnije počinje glumiti karakterne uloge u kojima je najbolji. 'Bande New Yorka', 'Avijatičar', 'Krvavi dijamanti Afrike, 'Pokojni', 'Shutter Island', 'Početak', 'J. Edgar' i brojni drugi naslovi samo su neki od ogromnog opusa ovog glumca. Ako je Waltz najbolji glumac, onda je DiCaprio svakako najzahvalniji.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Arena IMAX, Avenue Mall

Komentar:

Za početak, najbolji opis filma je da traje gotovo tri sata, a neposredno nakon kraja publika u kinu ustaje i pita se zašto je tako brzo završio. Brutalan Tarantinov humor začinjen nemilosrdnim nasiljem, neočekivanim preokretima i epskim scenama još jednom je prezentiran u gotovo genijalnom svijetlu. Glumci su spektakularno odradili najzahtjevnije role, scenarij je tečan i britak, bez većih oscilacija, a fotografija i soundtrack su za čistu desetku. Čak bi se i 'homage' špageti vesternima morao ocijeniti kao najbolji u proteklih tridesetak godina.

Ovo je jedan od onih filmova koje jednostavno obožavate ili uopće ne volite, s tim da će ova druga grupa biti u velikoj manjini. Niti jedan dio radnje ne odskače od klasičnih Tarantinovih zamisli, pa možemo zaključiti kako je u svakom njegovom dosadašnjem filmu zapravo 'čučao' mali vestern. Kada za neko ostvarenje možete reći da je ponajbolje u opusu autora onda je to već ogromna preporuka, a kada je taj autor kultni Tarantino – onda bi vam neodlazak u kino bio poput nedolaska na vlastito vjenčanje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.