Odabrano šestero finalista V.B.Z. nagrade

Autor: Marina Tenžera

Žiri nagrade V.B.Z.-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman 2020. odabrao je šestero finalista koji ulaze u uži krug za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu, vrijednu 100 tisuća kuna.

Za V.B.Z. književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2020., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100 tisuća kuna, do 10. veljače 2020., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom.

Među 12 polufinalista, u drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija u sastavu književnik Zoran Ferić, književne kritičarke Vanja Kulaš i Jagna Pogačnik, glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina te pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić, odabrali su šest romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

To su “Pisma iz Vinogradske”, “Albert”, “Dobra devojka”, “GHOSTarbajterS”, “Pavelova prva ljubav” i ” Sampas”.

Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Nagrada se dodjeljuje već šesnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i nepoznati koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

“U vremenima kada se književne nagrade gase, a razumijevanja za kulturu je sve manje, ovakva je nagrada izuzetan poticaj oživljavanju književne scene”, poručuju iz V.B.Z.-a.
Pobjednički će naslov biti proglašen u sklopu 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora vRIsak, koji se održava od 13. do 19. rujna u Rijeci.

Osjeti, okusi i ukusi Mediterana
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.