Foto: Instagram, YouTube

OBA BRATA SHVATILA DA SU TRANSRODNI: Priča o redateljicama ‘Matrixa’ nadmašuje sve filmove koje su režirale!

Autor: D. K.

Zahvaljujući trilogiji “Matrix” te drugim filmskim hitovima kao što su “Bound” i “V for Vendetta”, braća Larry i Andy Wachowski početkom novog milenija bili su najtraženiji redatelji, producenti i scenaristi u Hollywoodu.

Uspješni filmovi brzo su donijeli novac, slavu i status omiljenih holivudskih kreativaca, ali ne i sreću – što se, dakako, doznalo godinama kasnije. Nakon što su se poslovno realizirali, osvojili sve nagrade i kino-blagajne, Larry i Andy su, svaki u svoje vrijeme, shvatili da su transrodne osobe.

Larry je 2012. godine svijetu obznanio da postaje Lana, dok je dvije godine mlađi Andy 2016. postao Lilly. Iza te je promjene, priznale su obje, stajalo puno promišljanja, traženja, suza, očaja, ali i hrabrosti te podrške.

Foto: YouTube

U četvrtom “Matrixu” koji ovog Božića dolazi u kina diljem svijeta, ipak su se razišle – režirala ga je samo Lana. “Bilo mi je izuzetno neprivlačno vraćati se unatrag”, objasnila je Lilly nedavno zašto nije dio četvrtog nastavka. Njezina izjava posve je razumljiva uzme li se u obzir turbulentno odrastanje prošeto borbom za vlastitim identitetom.

Pročitaj i ovo! (VIDEO) OVO SMO ČEKALI 18 GODINA! Stiže novi ‘Matrix’ s Keanuom Reevesom, trailer već ima milijune pregleda!

Foto: YouTube

Lana i Lilly odrasle su s dvije sestre u Chicagu. Obje su rano razvile afinitet prema filmu, te bi sate provodili s roditeljima u kinu i bavile se crtanjem stripova. Dok je bila u trećem razredu, Lana je prvi put postala svjesna svog spola, priznala je za The New Yorker 2012. godine.

“U katoličkoj školi sam hodala kroz ženski red i oklijevala, znajući da mi odjeća ne pristaje. No, nastavljajući dalje, osjećala sam da ne pripadam u drugu liniju, pa sam samo stala između njih. Časna sestra mi je rekla da stanem u red. Zaglavila sam – nisam se mogla pomaknuti. Mislim da je neki nesvjesni dio mene zaključio da sam upravo tamo gdje pripadam – između”, ispričala je Lana.




Nakon fakulteta, Lana i Lilly su pokrenule građevinski posao, razvijajući i dalje svoje filmske aspiracije. S dolaskom prvih poslovnih uspjeha, “vanjske konstrukcije počele su propadati” – i Lana se sve manje osjećala kao “Larry”.

Da je transrodna, obitelj, prijateljima i kolegama je priznala na snimanju drugog i trećeg nastavka “Matrixa”.

“Godinama nisam uopće mogla izgovoriti riječi poput transrodno ili transseksualno. Kad sam to napokon priznala samoj sebi, znala sam da ću s vremenom morati reći roditeljima, braći i sestrama. To bi u meni izazivalo takav teror da ne bih spavala danima. S terapeutom sam razvila plan u kojem mi je za preobrazbu trebalo tri do pet godina”, priznala je te u čitavoj priči nahvalila obitelj.




“Imati dobre roditelje je poput dobitka na lutriji. Moj najveći strah je bio da ću izgubiti njih. Nakon što su me prihvatili, sve drugo je išlo kao od šale”, ispričala je.

S druge strane, Lilly se svijetu predstavila kao transrodna osoba zato što – nije imala dugog izbora. Godine 2016., naime, novinar britanskog Daily Maila joj je pokucao na vrata i otkrio njezinu transformaciju. “Jednostavno mi je trebalo malo remena da posložim stvari u glavi, ali ja očito o tome nisam imala pravo odlučivati”, objasnila je Lilly Wachowski.

“Ipak, jedna sam od sretnica jer imam potporu obitelji te financijska sredstva za doktore i terapeute zahvaljujući kojima sam preživjela ovaj proces. Transrodne osobe bez potpore, novca i privilegija nemaju taj luksuz i mnogo ih ne preživi”, istaknula je Lilly.

O svemu su progovorile još u prvom “Matrixu”

O transrodnim osobama, zapravo, govori čitava “Matrix” trilogija. “To je bila originalna namjera, ali svijet još nije bio spreman. Drago mi je da ste napokon shvatili”, rekla je Lilly Wachowski za Netflix te dodala da te 1999. godine, kad je objavljen, korporativni svijet nije bio spreman za alegoriju o transrodnim ljudima.

Ipak, sva tri su filma, kaže redateljica, toj zajednici bila izuzetno značajna. “Prilaze mi ljudi i kažu da im je to spasilo život. Zahvalna sam na tome što im na neki način možemo baciti uže i pomoći im na njihovu putovanju”, izjavila je Lilly Wachowski.

“Priča o Matrixu je zapravo priča o želji za transformacijom, ali sve je dolazilo s tajnog gledlišta. primjerice, imali smo lik Switcha, lika koji je u stvarnom svijetu bio muškarac, a u Matrici žena”, objasnila je redateljica.

Autor:D. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.