fbpx
Nemoguća misija 6: Raspad sistema // Poster

NOVA ‘NEMOGUĆA MISIJA’ S RAZLOGOM JE LJETNI HIT Besmrtni Cruise i dva i pol sata odlične akcije

Autor: Ratko Martinovic

Šesti nastavak popularne franšize nastale na temeljima popularnog TV serijala oduševio je i publiku i kritiku već u prvom vikendu prikazivanja.

I to s pravom, pošto je riječ o ponajboljem nastavku serijala još od famoznog prvijenca uz zrnce tributea i nove vratolomije očito besmrtnog Cruisea.

Christopher McQuarrie među velike je dečke uletio s kultnim hitom ‘Privedite osumnjićene’. I mnogi su stekli dojam da tog Oskara nikad nije u potpunosti iskoristio, komercijalizirao ili kapitalizirao. Kada se na to odlučio, Tom Cruise bio mu je karta na koju će zaigrati. I scenariji su mu doista ‘letjeli’ od vrlo dobrih (‘Edge of Tomorrow’), solidnih (‘Jack Reacher’) do očajnih (‘Mumija’). Ovim posljednjim uspio je i do tada nenadmašnog njujorškog glumca strovaliti u (ispod)prosječnost, pa su se mnogi s pravom pitali je li njihov pakt u uspješnoj filmskoj franšizi isto tako osuđen na propast. McQuarrie se u tom očitom riziku odlučio na još veći – promjenu utanačenih scenarističkih obrazaca. Jer ‘tko ne riskira, ne profitira’. Iako bi se taj rizik zapravo mogao smatrati rezonskim – čovjek je diplomirao na renoviranju već viđenih fabula i preokreta, te dodavanju originalnosti u iste. Tako da je zapravo samo u strateški nepovoljnom momentu odlučio primijeniti ono u čemu je najbolji. I time je rehabilitirao franšizu koju su mnogi već vidjeli na izdisaju, bez obzira na komercijalni i kritički uspjeh prethodnika.

Kombinacija tipične epizode serijala, ozbiljnosti novih Bondova, mračne atmosfere Nolanovog Batmana i lika i djela Toma Cruisea urodila je plodom. Kako je jedan kritičar rekao – film je impresivan do te mjere da sam se nakon izlaska iz kina nećkao hoću li skakati preko pokretnih stepenica. Dva i pol sata bespoštedne akcije neće vas navesti na uzmicanje. Dapače, bit ćete razočarani što je sve prebrzo završilo. Način snimanja, igra s tempom i preciznost dijaloga imaju bondovski prizvuk. Čak bih rekao da i uzurpiraju štafetu koju je britanski agent godinama ljubomorno nosio, kada su u pitanju ostvarenja ovog podžanra. Premisa da nije bitno kakva je priča već kako je ispričana svoje korijene vuče iz vremena klasične književnosti, a dodatak političke i društvene kritike samo dodatno glanca bezvremenski značaj. Redatelj ovdje nije tražio pretencioznost niti je propagirao ijednu od strana. Nije čak imao ni nevjerojatno dobro formiranog negativca. Ni priču ‘veću od života’. Ali je put kojim glavni junak proživljava svoje herojsko putovanje približio prosječnom gledatelju. Jer Ethan Hunt više nije savršeni agent bez mrlje, fantom koji poput robota izvršava nemoguće misije i vlada situacijom.


On je danas (a)tipični pedesetpetogodišnjak s kosturima iz ormara, čovjek od krvi i mesa koji pada od umora i skloniji je iracionalnim odlukama, ozljedama i žrtvama za druge. Henry Cavill je pak antipod nošen duhom vremena u kojem nema mjesta za sentiment, čast i kruta pravila iz daleke prošlosti. U tom svjetlu prikazana je i CIA, svirepa opreka fiktivnom IMF-u. Slično kako i Bondov serijal ‘brani’ MI6, kroz tradicionalizam. ‘Cilj ne bira sredstvo’ u takvom svijetu ne postoji. A tehnologija je poveznica s progresivnim stavovima, kao da konzervativizam i sam nema potrebu za unaprijeđenjem. Već prvog vikenda prikazivanja film je gotovo rutinski isplatio pozamašan budžet i nema razloga ne vjerovati da će značajno nadmašiti bilo koji od konkurenata u serijalu. Kritičari ga već vide kao potencijalnog nominanta u određenim oskarovskim kategorijama, a nije uzgred ni reći da je po MetaCriticsu ovo jedna od najboljih akcija u 21. stoljeću. Možda je takve titule prerano dijeliti i vjerojatno nisu istinite s obzirom na širinu žanra, no ovakvo osvježenje došlo je kao naručeno i serijalu i redatelju i Cruiseu. Koji je samo još jednom dokazao da je pripadnik najelitnijeg Hollywooda, nositelja projekata koji svakom daje dio sebe i čini ga još boljim…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.