fbpx
Screenshot

‘NI ZA DESET ŽIVOTA NEĆE BITI BOLJI OD NJEGA’ Titova unuka nakon modne revije ‘nahvalila’ Jovanku: ‘Formirala je Jugoslaviju, svesrdno su joj pomogli četnici’

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Prva dama Srbije Tamara Vučić preko Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije uputila je hitan poziv našoj prvoj dami Sanji Musić Milanović. Radi se o pozivu na modni event “Jovanka u boji”, a posvećen je Jovanki Broz, ali i zajedničkoj povijesti “naših država i naroda”.

“Iza Jovanke Broz ostali su neiskorišteni najfiniji materijali, koje sada, devet godina nakon njene smrti, dizajneri iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, pretaču u suvremene kreacije”, stoji u pismu, u kojemu je istaknuta i velika želja Vučić da 29. studenog ugosti prvu damu Republike Hrvatske u Palači Srbija.

Revija se održala u predviđenom terminu, a publici su bile predstavljene kreacije 23 dizajnera iz Srbije i republika nekadašnje Jugoslavije. Kreacije su izrađene od originalnih materijala koje je Jovanka Broz dobivala na brojnim putovanjima s Titom.


‘Neobično što se revija održava na taj dan’

Titova unuka Svetlana Broz komentirala poziv koji je upućen Sanji Musić Milanović, ali i cijelu organizaciju. “Nije neuobičajeno da supruge predsjednika država bivaju pokrovitelji modnih revija. Ovdje je neobično što se revija održava na dan koji je slavljen kao Dan republike one Jugoslavije koju je osnovao i vodio Josip Broz Tito. Ali, njegovo ime se u Srbiji od kada vladaju ultradesničari ne izgovara”, kazala je Broz za Danas. Govorila je i o falsificiranju povijesti u Srbiji:

“Očekujem da uskoro u udžbenicima povijesti osvane da je Jovanka Budisavljević sa svojim jedinicama pobijedila u Drugom svjetskom ratu i formirala FNR Jugoslaviju. Pri čemu su joj svesrdno pomogli četnici Dragoslava Mihailovića. I onda su je zajedno uspješno vodili, dok Dražu nisu greškom ubili”, rekla je i dodala da je možda bolje organizirati modnu reviju pogrešnog naziva i odrednica nego svečanu akademiju kao prošle godine, baš 29. studenog, slaveći Dimitrija Ljotića i njegovu poeziju.

Objasnila je i što misli pod tim “pogrešnim nazivom”: “Javnosti je lako je dostupna činjenica da su modni kreatori koji su kreirali i za Jovanku Broz bili veliki Aleksandar Joksimović i grandiozna Mirjana Marić. Stil su joj određivali prema figuri, ali nije bio karakterističan po bojama. Zato mi je drago što je 25 dizajnera s prostora SFR Jugoslavije zapravo bilo inspirirano velikim kreatorima Joksimovićem i Marićevom, što god da su napravili što će biti predstavljeno večeras”, rekla je.

Broz smatra kako je izuzetno neprilično na jučerašnji datum uspoređivati državu koju su osnovali partizani pobijedivši fašiste s ovom danas, u kojoj “vladaju neuspješni državici na njenom prostoru”. Za svog djeda rekla je kratko i jasno: “On će ostati u svjetskoj povijesti upisan kao pobjednik nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu. Ma koliko to nekima danas ne imponira.”

 
Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.