fbpx
Screenshot: YouTube

NEVIĐENI SKANDAL U HOLLYWOODU: Tom Cruise iz protesta vratio Zlatne globuse, NBC otkazao prijenos dodjele!

Autor: Š. P.

Jedan od najpopularnijih glumaca na svijetu, 58-godišnji Tom Cruise, iz protesta je udruženju stranih holivudskih novinara vratio svoja tri Zlatna globusa, javlja CNN.

Osvojio ih je 1990. godine za film “Born on the Fourth of July”, 1997. za film “Jerry Maguire” te 2000. za “Magnoliju”. Vraća ih, neslužbeno izvještava CNN, u znak negodovanja protiv politike HFPA-e (Holivudskog udruženja stranih novinara), misterioznog udruženja koje broji 87 članova i kojem gotovo cijeli svijet u zadnjih nekoliko godina prigovara da u nominiranju i nagrađivanju besramno diskriminira afroameričke glumce, kao i LGBTQ+ manjine.

Nakon Toma Cruisea, udarac nekad glamuroznoj i važnoj dodjeli zadaje i NBC, televizija koja svečanu dodjelu prenosi još od 1996. godine. “Vjerujemo da će HFPA napraviti značajnu reformu. Ipak, promjene ove magnitude zahtijevaju vremena i truda i snažno vjerujemo u to da HFPA treba vremena. Zbog toga nećemo prenositi Zlatne globuse 2022. godine”, objavili su s NBC-ja.


I lijepoj Scarlett je prekipjelo

Protiv dodjele Zlatnih globusa ustala je i Scarlett Johansson. “Kad glumac promovira film, od njega se očekuje da prisustvuje press konferencijama i dodjelama nagrada. U prošlosti, to je često značilo seksistička pitanja i neprimjerene komentare nekih članova HFPA-e. To je graničilo sa seksualnim zlostavljanjem i to je razlog zašto sam dugi niz godina odbijala sudjelovati na takvim događanjima”, napisala je slavna glumica i pozvala sponzore da se pridruže bojkotu.

Inače, prva dodjela Zlatnih globusa održana je 1944. godine, a projekt je još od tih davnih dana slovio za “opušteniju verziju Oscara”. Za razliku od većine sličnih svečanih ceremonija, na dodjeli Zlatnih globusa oduvijek se jelo i pilo, poznati glumci često su dobacivali iz publike, a prateće zabave predstavljale su “razularenu stranu Hollywooda”.

Ipak, u zadnjih nekoliko godina nezadovoljstvo filmaša, glumaca, producenata i medija raste, a s obzirom da HFPA uporno ne mijenja stvari, neki holivudski moćnici odlučili su se, po svemu sudeći, na punokrvni bojkot.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.