Foto: EPA/SARAH YENESEL

NEOČEKIVAN POKLON MUZEJU: Knjižica manja od igraće karte za skoro 9 milijuna kuna ‘vraćena kući’

Autor: Dnevno.hr/T. Š.

Knjiga koja je manja od veličine igraće karte prodana je za nevjerojatnih 1.25 milijuna dolara. Riječ je o zbirci pjesama Charlotte Brontë koju je napisala u dobi od 13 godina. Kupila ju je britanska književna udruga kao poklon muzeju posvećenom slavnoj spisateljici iz 19. stoljeća.

Knjiga pod nazivom A Book of Ryhmes by Charlotte Bronte, Sold by Nobody, and Printed by Herself datira iz 1829, a predstavljena je prošli tjedan u New Yorku, prenosi BBC.

Riječ je o zbirci od deset dosad neobjavljenih autoričinih pjesama, rukom pisanim stihovima. Knjižica je dimenzija  9,7 cm x 6,4 cm i ručno prošivena.

Za 1.25 milijuna dolara (1.16 milijuna eura) kupila ju je britanska udruga koja djeluje pod nazivom “Prijatelji nacionalnih knjižnica” i radi na očuvanju nacionalne književne baštine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Cummins Bookseller (@jamescumminsbookseller)




“Spašavanje knjižice Charlotte Brontë predstavlja golemu dobit za Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekla je predsjednica udruge Geordie Greig, a ujedno se i zahvalila svima koji su sudjelovali u prikupljanju sredstava koja su omogućila nabavu rukopisa.

Udruga će je donirati muzeju Bronte, smještenom u Haworthu na sjeveru Engleske, gdje je spisateljica odrasla.




“Tako smo sretni što smo primili ovaj izvanredni i neočekivani dar”, rekla je kustosica muzeja Ann Dinsdale. “Uvijek me dirne kada se kući vrati neki predmet iz obitelji Bronte.”

Charlotte Bronte rođena je prije 206 godina, 21. travnja 1816., i odgajana je u relativnoj izolaciji. Njezine sestre i brat zabavljali su se uplećući složene priče u sofisticirani svijet mašte.

Njihova je mašta iznjedrila brojne klasike engleske književnosti, Jane Eyre, djelo Charlotte Bronte, Orkanske visove Emily Bronte i Stanarku napuštene kuće koju je napisala Anne Bronte.

Autor:Dnevno.hr/T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.