Nema veće jesenske čarolije od tople juhe od kestena

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Iskoristite popularne plodove jeseni i pripremite neodoljivu juhu od kestena.

Sastojci:

500 g kuhanih kestena
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 krumpira, oguljena i narezana na kolutove
1 mrkva, oguljena i narezana na kolutove
1 stabljika celera, sitno nasjeckana

1 litra povrtnog temeljca ili vode
2 listića lovora
1/2 čajne žličice soli
1/4 čajne žličice crnog papra
1/4 čajne žličice timijana
2 žlice maslaca
2 žlice maslinova ulja
2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog

Priprema:

Ako koristite svježe kestene, napravite mali rez na svakom kestenu i stavite ih kuhati u kipuću vodu 10-15 minuta ili dok ne omekšaju. Zatim ih ocijedite, ogulite i stavite sa strane. Ako koristite konzervirane kestene, jednostavno ih ocijedite i isperite. U velikom loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckan luk, češnjak, mrkvu, celer i krumpir. Dinstajte povrće oko 5-7 minuta, povremeno miješajući. Dodajte kestene i kuhajte ih zajedno s povrćem još 2-3 minute. Ulijte povrtni temeljac ili vodu u lonac. Dodajte lovor i timijan. Pustite da juha prokuha, a zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac i kuhajte juhu 20-30 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša. Uklonite listiće lovora iz juhe i zatim je izblendajte da dobijete glatku tekućinu. Vratite juhu u lonac i zagrijavajte je na slabijoj vatri. Po potrebi dodajte više vode ili temeljca kako biste postigli željenu konzistenciju. Dodajte sol i crni papar. Poslužite juhu toplu, posutu svježe nasjeckanim peršinom.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.