
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Bešamel umak možemo koristiti za razna jela. Sa samo nekoliko sastojaka i slijedeći upute, naučite pripremati savršeni bešamel.
Sastojci:
4 žlice maslaca
4 žlice brašna
2 šalice mlijeka (toplog)
sol, papar i muškatni oraščić po ukusu
Priprema:
Pripremite toplo mlijeko, otopljeni maslac, brašno, sol, papar i muškatni oraščić. Bitno je da sve bude pri ruci jer će se bešamel pripremati brzo. U srednjoj tavi ili loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Ne dopustite da maslac pregori ili postane smeđ jer želite da bude svjetložut. Kad se maslac otopi, dodajte brašno i dobro promiješajte. Koristite žlicu ili pjenjaču za miješanje. Nastavite miješati i pržiti brašno 2-3 minute dok ne postane svjetlosmeđe, ali pazite da ne pregori. Postupno dodajte toplo mlijeko u tavu, neprestano miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica. Nastavite miješati dok se umak ne zgusne. Bitno je postupno dodavati mlijeko i dobro miješati kako biste izbjegli grudice. Smanjite vatru i kuhajte umak još 5-10 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane gušći.
Tijekom kuhanja dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića po ukusu. Umak bešamel trebao bi biti glatke teksture, sličan konzistenciji vrhnja za kuhanje. Ako je umak pregust, možete dodati malo više toplog mlijeka kako biste ga razrijedili.
Kolač od šipka: Pripremite neodoljivo osvježenje sa samo par sastojaka
Svinjska rebra iz pećnice: Sočna, aromatična i mekana
Nježna kremasta juha od cikle bogatog i osvježavajućeg okusa
Neodoljiv kolač s jabukama i orasima poslužite uz kavu ili čaj