Naučite kako se priprema savršeni bešamel: Koristite ga za razna jela

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Bešamel umak možemo koristiti za razna jela. Sa samo nekoliko sastojaka i slijedeći upute, naučite pripremati savršeni bešamel.

Sastojci:

4 žlice maslaca
4 žlice brašna
2 šalice mlijeka (toplog)
sol, papar i muškatni oraščić po ukusu

Priprema:

Pripremite toplo mlijeko, otopljeni maslac, brašno, sol, papar i muškatni oraščić. Bitno je da sve bude pri ruci jer će se bešamel pripremati brzo. U srednjoj tavi ili loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Ne dopustite da maslac pregori ili postane smeđ jer želite da bude svjetložut. Kad se maslac otopi, dodajte brašno i dobro promiješajte. Koristite žlicu ili pjenjaču za miješanje. Nastavite miješati i pržiti brašno 2-3 minute dok ne postane svjetlosmeđe, ali pazite da ne pregori. Postupno dodajte toplo mlijeko u tavu, neprestano miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica. Nastavite miješati dok se umak ne zgusne. Bitno je postupno dodavati mlijeko i dobro miješati kako biste izbjegli grudice. Smanjite vatru i kuhajte umak još 5-10 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane gušći.
Tijekom kuhanja dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića po ukusu. Umak bešamel trebao bi biti glatke teksture, sličan konzistenciji vrhnja za kuhanje. Ako je umak pregust, možete dodati malo više toplog mlijeka kako biste ga razrijedili.




Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.