fbpx
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

NAPUSTIO NAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH! ‘Bio je divan čovjek, uvijek pomalo protiv struje, obrazovan kao malo tko u Hrvatskoj’

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Jedan od naših najvećih slikara Boris Bućan je preminuo u 77. godini života, a  pokopan je u obiteljskom krugu. Tužnu vijesto o njegovoom odlasku objavio je Nacionalni muzej moderne umjetnosti na svojim stranicama.

“Boris Bućan valjda je naš jedini suvremeni slikar europskog ranga. Jako je važno promatrati i s kojom lakoćom stvara”. Bio je divan čovjek, uvijek pomalo protiv struje, pomalo i težak možda, no iznimno talentiran. Obrazovan kao malo tko u Hrvatskoj. Bio je izuzetno aktivan, u pravilu je jednom godišnje napravio izložbu, često upravo s predgovorom Vere Horvat Pintarić. U mladosti se bavio i performansima, neko vrijeme i dizajnom”, opisala je Bućana velika teoretičarka Vera Horvat Pintarić.

Još za vrijeme studija Bućan se počeo intenzivno baviti grafičkim oblikovanjem i privlačiti pažnju plakatima za Galeriju studenskog centra i Dramsko kazalište Gavella. 1982. godine Bućan je stvorio sada već legendarno rješenje plakata za balet Igora Stravinskog “Žar ptica”.


Za njega se može reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, ponajviše stoga što mu je čuveni svjetski muzej Victoria&Albert Museum iz Londona u svom jedinstvenom pregledu najuspješnijih plakata dvadesetog stoljeća (od 1870. do danas) dodijelio naslovnu stranu u svom reprezentativnom katalogu.

Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama (New York, München, Essen, Melbourne). Na Venecijanskom biennalu 1984. godine predstavlja bivšu SFRJ serijom plakata velikog formata za HNK u Splitu. 1989. godine sudjeluje na Biennalu u Sao Paulu, a 1992. na Triennalu u Milanu. Od 1987. godine izlaže isključivo slike i crteže.

Akademik Bućan je izlagao na više od 70 samostalnih izložbi (Ljubljana, Edinburgh, Venecija, Sarajevo, Šangaj, Ankara, Zagreb, Melbourne, New Jersey, Kopenhagen, Adelaide, Jeruzalem, Dordrecht, Wiesbaden, Berlin, Osijek, Našice, Rijeka), te sudjelovao na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2006. godine. Od 2020. tri plakata akademika Borisa Bućana nalaze se u stalnom postavu njujorške MOME.

Prije nekoliko godina Bućan je govorio o svojoj obitelji. “Moj otac završio je na Golom otoku i na kraju je rano umro, sa samo 44 godine, tako da nisam imao lijepe riječi za komuniste. Moja majka je podrijetlom židovka iz Ukrajine. Roditelji su se upoznali u Beču i zatim su stigli u Zagreb. U komunizmu sam zadirkivao komuniste, a početkom 90-ih pomislio sam da ćemo početi graditi neki novi svijet. Međutim pokazalo se da taj novi svijet, uz malu pomoć Matrixa i Orwella, sve više nalikuje na najmračnije razdoblje u povijesti. Ne shvaćam kako to ranije nisam uvidio2, kazao je tada.

Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.