fbpx
Instagram

NAJVEĆI RAZDOR MEĐU KRALJEVIĆIMA? Princ William je jako tužan i ljut na brata Harrya: ‘Ne odgovaraš kraljici. To se ne radi…‘

Autor: Maja Štefanac

Iako braća otprije nisu u dobrim odnosima, princ William je istinski tužan i šokiran ponašanjem svog brata Harrya prema kraljici, prenosi londonski Times.

Naime, William je ostao zgrožen odlukom Meghan i Harrya da se odreknu funkcija pripadnika kraljevske obitelji, ali i time što se nisu složili s odlukom kraljice da im onda zbog toga oduzme pripadajuće privilegije i obaveze. Ovo bi mogao biti najozbiljniji razdor između dva kraljevića od abdikacije Edwarda VIII., koja je gurnula na tron Georgea VI., pišu britanski mediji.

Par je svojom odlukom da odlaze iz Londona 2020. sve iznenadio. Želja im je bila voditi samostalan život daleko od kraljevske obitelji, a prošle nedjelje javnosti su priopćili da će dobiti drugo dijete.


Konačno odricanje svih privilegija

“Djecu želimo odgajati u normalnim i stabilnim okolnostima, daleko od reflektora javnosti”, poručili su. Početkom ožujka isticao im je 12-mjesečni probni period dokad su morali odlučiti hoće li se i trajno odreći položaja u kraljevskoj obitelji, privilegija i obaveza koje idu s time. U petak je Buckinghamska palača objavila da je njihovo odricanje od kraljevske uloge konačno te da je s tim povezano i odricanje od svih počasnih funkcija i pokroviteljstava. Harry i Meghan su odgovorili žestoko, priopćenjem da će nastaviti pružati “kontinuiranu podršku organizacijama koje su zastupali, bez obzira na službenu ulogu. No suprotno priopćenju iz Buckinghamske palače, ispostavilo se da su Harry (36) i Meghan (39) imali drugačiju viziju svog budućeg angažmana.

Iskazivanje neposluha

Harry je prije svega htio zadržati glavnu titulu, počasni čin kapetan generala britanske vojske. Suprotno kraljici koja je poručila da povlačenje znači odricanje od titula, oboje su najavili da će nastaviti s privatnim angažmanom u nizu humanitarnih udruga u kojima su i dosad bili aktivni. Javno iskazivanje neposluha ne cijeni se u britanskoj kraljevskoj kući. Ponašanje Harryja i Meghan razljutilo je Harryjeva brata Williama (39). Pozivajući se na izvore bliske princu Williamu, Times piše da on smatra da su Harry i Meghan odgovorom na priopćenje Buckinghamske palače vrijeđali kraljicu Elizabetu (94) i izrazili nepoštovanje prema njoj. William je jako uzrujan onim što se dogodilo, poručuju. William je tako bratu preko otočnih medija poručio da nije dobro što ne odgovara kraljici, i da se to tako jednostavno ne radi.

Pripadnici britanskog kraljevskog dvora ostali su zapanjeni tonom javnog odgovora Harryja i Meghan na kraljičinu objavu da par neće moći kombinirati život daleko od kraljevske obitelji s “odgovornostima i dužnostima koje dolaze s javnom službom”.

Kraljevska drama

Brata Williama je jako pogodila odluka Meghan i Harrya, a Times piše kako su dvojica braće nekada dijelila zajedničke aktivnosti, svakodnevno se sretali i uživali u zajedničkom druženju, stoga ga je  bratov odlazak strašno pogodio. Osim toga, bez Harryja sad je sve na njemu. William osjeća pritisak. “Njegova budućnost definitivno izgleda drugačije zbog odluke njegova brata. Nije mu lako”, kažu izvori bliski princu Williamu.

Jaz među braćom?
Kada bi William preuzeo Harryjevu funkciju kapetana generala britanske vojske, to bi definitivno bilo ono najgore, jer bi to povećalo jaz između braće. Očekuje se da će tu funkciju preuzeti princeza Anne (74), koja već obnaša tridesetak različitih počasnih vojnih titula. Slična kraljevska drama odvijala se 1936. godine, kad se Edward zaljubio u Wallis Simpson. Ona je bila Amerikanka i razvedena, nije se mogao oženiti njome i zadržati pravo na prijestolje. Edward je izabrao ljubav.

I tako je Georg, Edwardov brat postao kralj a da to uopće nije očekivao. Njegova je pak supruga vjerovala da je to pridonijelo njegovoj preuranjenoj smrti 1952., kad je imao 56 godina. Zadesila ga je zahtjevna funkcija, za koju se nije pripremao.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.