Screenshot, izvor: Off the Map Travel

Najsjeverniji grad na svijetu nema groblja: Razlog itekako logičan!

Autor: Dnevno

Duboko u Arktičkome krugu, na otočju Svalbard, smjestio se grad Longyearbyen. Ovo staro središte za eksploataciju ugljena vidi sunčevu svjetlost četiri mjeseca u godini i prepuno je polarnih medvjeda. Unatoč tome, selo je dom za oko 2000 stanovnika i svake godine ima više od 65 000 posjetitelja.

Osim što nosi titulu najsjevernijeg naseljenog mjesta na svijetu, ovo je mjesto posebno po još nečemu. Naime, u njemu nitko nije umro već punih 69 godina. Čak i ako ste cijeli svoj život proveli u njemu, prenosi IFL Science, ako vam se dogodi da obolite od neke bolesti, morat ćete otići s otoka i smrt dočekati na nekome drugome mjestu. Ako se ipak dogodi da umrete u Longyearbyenu, vaše će tijelo biti hitno otpremljeno i nećete biti pokopani na otoku.

Ako mislite da je ovo zaista bizaran zakon, u pravu ste, ali iza njega stoji jako bitan razlog: zaštita ostalih stanovnika. Davne 1950. otkriveno je da se tijela pokopana na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo neprestano smrznuto. Sukladno tome, virusi u tijelima mogu preživjeti godinama te predstavljaju rizik od budućih zaraza. 1995. godine istraživači su posjetili groblje kako bi prikupili uzorke genetskog materijala virusa. Neka stotinama godina stara tijela na tamošnjim grobljima još su uvijek sadržavala rijetke ostatke virusa gripe iz 1918. godine koji je ubio oko 40 milijuna ljudi.

Iako ovo zvuči kao scenarij iz horor-filma, nešto slično se dogodilo i na sjeveru Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. Uzrok epidemije bila su trupla divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu, a koje se prilikom naglog porasta temperature-otopilo. Tad je umrla jedna osoba, a još 90 ljudi je završilo u bolnici.

U nastavku vam donosimo video ovog neobičnog mjesta, koje se nalazi na vrhu svijeta.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.