fbpx
Foto: Ivo Ravlic/ CROPIX

NAJPOZNATIJI HRVATSKI VINAR NA SVIJETU SLAVI 100. ROĐENDAN: Uz Teslu je jedini Hrvat koji ima svoj kutak u američkom Muzeju američke povijesti Smithsonuan

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Najpoznatiji hrvatski vinar na svijetu, Miljenko Mike Grgić u Kaliforniji slavi svoj 100. rođendan. Kao najmlađi od jedanaestero djece, Miljenko Grgić rođen je 1. travnja 1923. godine u ruralnoj obitelji u selu Desne u Hrvatskoj, gdje je obitelj posjedovala mali vinograd i vinariju.

“Kada sam imao tek dvije i pol godine, pio sam vino pomiješano s vodom”, prisjetio se Grgić prije nekoliko godina u intervjuu za Dijaspora.hr, koji je kao trogodišnjak pored oca gazio grožđe i upijao vještine vinarstva.

Još kao student bio je aktivni i otvoreni neprijatelj totalitarnog komunističkog režima i jugoslavenskog preuzimanja domovine Hrvatske.


U dolini Napa, najpoznatijoj američkoj vinskoj regiji, nalazi se i njegova čuvena vinarija Grgich Hills. Naime, Grgich je proslavio američka vina na čuvenom kušanju u Parisu 1976., a zahvaljujući tome, do tada nepriznatim američkim vinima otvoreno je globalno tržište.

“Amerikanci cijene doprinose svojih ljudi pa je njegovo vino odmah postalo i službeno vino Bijele kuće, a Miljenko je, uz Teslu, jedini Hrvat koji ima svoj kutak u američkom Muzeju američke povijesti Smithsonuan. Ondje je izložen i njegov kofer s kojim je doputovao s rodnog Pelješca, gdje je nakon hrvatske neovisnosti otvorio svoju drugu vinariju.

Uvijek je ostao vjeran domovini, koju desetljećima promovira i pomaže, a hrvatski grb je sva ova desetljeća na etiketama njegovih američkih vina.

Zahvaljujući njegovoj potpori znanstveno je dokazano da popularna vinska sorta Zinfandel vuče podrijetlo od Crljenka Kaštelanskog, kojeg su donijeli naši iseljenici.

Miljenko i u stotoj prati sve procese u vinariji, koju vodi uspješna i sposobna nasljednica – kćer Violet Grgich. On je i veliki donator najveće američko-hrvatske zaklade za stipendiranje nadarenih studenata u domovini – Croatian Scholarship Fund”, opisao ga je prof.dr.sc. Božo Skoko, koji je i sam bio jedan od stipendista devedesetih, na čemu je iskazao posebnu zahvalnost u svojoj objavi.
Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.