fbpx
foto:Coolinarka

NAJJEDNOSTAVNIJI TIRAMISU NA SVIJETU: Originalan okus sočne i kremaste talijanske poslastice u pet minuta!

Autor: Dnevno

Tiramisu je talijanska slastica s okusom kave, a ime joj dolazi od talijanskog tiramisù, što znači “pokupi me” ili “razveseli me”. Oko podrijetla ove slastice dan danas se lome koplja između dvije talijanske regije Veneto i Furlanija-Julijska krajina.

Prema nekim izvorima tiramisu datira iz 1960-ih  iz regije Veneto, točnije “Le Beccherie” u Trevisu. Prema toj priči tiramisuprvi stvorio slastičar Roberto Linguanotto, vlasnik “Le Beccherie. Prema drugoj priči stvoren jwe potkraj 17. stoljeća u Sieni u čast velikog vojvode Cosima III.

Ponekad se tvrdi da Tiramisu ima afrodizijačko djelovanje i da je služen u javnim kućama u Trevisu.


Tradicionalni tiramisu sadrži kratki popis sastojaka: piškote, žumanjci, šećer, kava, mascarpone sir, kakao u prahu i ponekad liker.

SASTOJCI:za 4 osobe

12 komada piškota
250 g mascarpone sira
2 jaja
70 gr šećera za kremu
4 čajne žličice nesscaffe u prahu
2 čajne žličice šećera za kavu
2 dcl vode za kavu
Kakao u prahu za posipanje

PRIPREMA:

Napraviti kavu i ohladiti je. Dok se kava hladi, umutiti žumanjke sa šećerom i dodati sir i miješati dok se masa ne ujednači.

Bjelanjak umutiti u čvrstu masu  i ručno, špatulom umiješati u smjesu od sira i žumanjka.




Piškote složiti u posudu, izliti polovinu kreme, zatim ide drugi red piškota i ostatak kreme.

Po vrhu ukrasiti kakakom u prahu. Dobro ohladiti i servirati.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.