Pixabay

Najbrži IQ test na svijetu: Usudite li ga se riješiti?

Autor: dnevno.hr

Psiholog Shane Frederick ne tako davne 2005.godine osmislio je test za inteligenciju, za kojega tvrdi da je ujedno i najkraći na svijetu.

U njemu se nude sveta tri pitanja na koja je nužno odgovoriti u što kraćem roku.

Smisao svakog pitanje jest da procjeni sposobnost prepoznavanja naizgled jednostavnih problema.

Pitanja su:

1. Reket i loptica ukupno stoje jedan euro i deset centi. Reket košta jedan euro više od loptice. Koliko košta loptica?

Odgovor: loptica košta 5 centi.

Ako reket košta jedan euro više od loptice, lako je pretpostaviti da loptica stoji deset centi, no to bi značilo da reket košta jedan euro i deset centi. Zato loptica mora koštati pet centi, a reket jedan euro i pet centi.




2. Ako je potrebno pet minuta da pet mašina napravi pet proizvoda, koliko je vremena potrebno da 100 mašina napravi 100 proizvoda?

Odgovor: 5 minuta

Pet mašina za pet minuta može napraviti pet proizvoda. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod u roku od pet minuta, a to pak da vodi ka odgovoru da će sto mašina za pet minuta proizvesti sto proizvoda.




3. U jezeru se nalazi mnogo lokvanja. Svakog dana gomila udvostruči svoju veličinu.
Ako je gomili lokvanja potrebno 48 dana da pokrije cijelo jezero koliko je potrebno da prekrije pola jezera?

Odgovor: 47 dana

Gomila udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi to znači da bi na 47 dan prije nego bi prekrila cijelo jezero bila na pola puta do pune veličine.

Inače, smisao testa je da vam prvo na um padaju krivi odgovori jer to je odlika intuitivnih osoba, dok racionalni ljudi uglavnom promišljaju i daju točne odgovore.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.