Screenshot

Na Božić 1977. umro je Charlie Chaplin. Evo zašto ga je pratio FBI…

Autor: S.V.

Engleski filmski glumac, scenarist, redatelj i producent Charlie Chaplin (1889-1977), jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u povijesti filma, umro je na današnji dan 1977. godine.

Sentimentalni klaun

Chaplin je u SAD otišao 1910. godine i počeo karijeru u filmskim burleskama, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu originalnim likom sentimentalnog klauna – skitnice.

Njegov izvorni humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti i izražen u liku dobroćudne skitnice Charliea, učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Mada nikad nije propovijedao radikalizam bilo kojeg oblika, Chaplinov filmski opus bio je dovoljan razlog da ga godinama progoni šef FBI-ja Edgar Hoover, a, u vrijeme antikomunističke histerije u SAD, Charlie je postao žrtva američkog republikanskog senatora Josepha McCarthya, pa je 1952. godine emigrirao u Švicarsku, gdje je i umro.

Charlie Chaplin snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. godine dodijeljen mu je “Oskar” za životno djelo.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.