Foto: Guliver/Screenshot

Mračna tajna groba Titovih roditelja: Broz ga nikad nije posjetio

Autor: I.G.

Josip Broz Tito ostavio je iza sebe mnoge zagonetke, a jedna od najvećih je tajna kupinečkog groba. Malo je poznato da su njegovi roditelji pokopani u Kupincu, a da on nikada nije posjetio njihov grob, što je izazvalo mnoge spekulacije i teorije zavjere o njegovom porijeklu.

Kupinec, selo pokraj Jastrebarskog, gdje su živjeli roditelji Josipa Broza Tita, gotovo je zaboravljeno, dok je Kumrovec i dalje poznat kao Titovo rodno mjesto. Kameni spomenik ispod kojeg počivaju kosti Titove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvan i privlači pažnju posjetitelja.

Na samom spomeniku, Titova majka je naznačena kao “Titova mama”, dok se Titov otac oslovljava kao “otac”, što budi dodatna pitanja o njihovom odnosu. Tito nikada nije oprostio ocu vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti, što dodatno budi sumnje u vezi s pravim identitetom osoba pokopanih u tom grobu.

Foto: Guliver Image /AP Photo

Mjesto počivanja Titovih roditelja

Prije više od 90 godina, u tajnosti je pokopan i Titov sin, samo dva dana nakon rođenja. Dečak nije mogao biti pokopan legalno jer nije bio kršten, ali to nije spriječilo Tita da ga pokopa na kupinečkom groblju. Prije više od 90 godina, u mrkloj noći i strogoj tajnosti, na kupinečkom groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku, dovoljno veliku tek za kovčeg, mali dječji sanduk.

Navodno se sve to dogodilo 1920. godine kada je Tito iz Rusije stigao u Hrvatsku sa svojom prvom ženom Pelagijom.

Ostaje pitati se – jesu li u tom grobu zaista pokopani pravi roditelji bivšeg maršala? Tajna kupinečkog groba i dalje ostaje neotkrivena, a spekulacije o Titovu porijeklu nastavljaju intrigirati javnost.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Sin pokopan u tajnosti

U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svjedočanstvo o povratku u domovinu. “Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja mi je žena rodila prvo dijete, sina. Ali je on umro nakon dva dana”, svjedočio je Tito.
Kako piše 24 sata, prije više od 90 godina, u mrkloj noći, na Kupinečkom groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku – dovoljno veliku tek za kovčežić, netom izrađeni dječji lijes.

Nisu strahovali da će ih itko otkriti, cijelo je selo spavalo. Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju izraditi kovčeg i sad s njim kopa raku na groblju. Godina je 1920. Dvojica muškaraca sahranjuju tek dva dana starog dječačića, sina Franjina prijatelja – Josipa Broza.

Suspendiran zločesti dečko hrvatskog nogometa, Splićanin napušta klub
Dječaka nisu mogli legalno sahraniti. Nije bio kršten, a župnici nisu dopuštali da se nekršteno dijete sahrani na groblju. No Tito se nije dao spriječiti. Sahranio je sina, ali nije obilježio njegov grob. Nekoliko dana prije došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, kamo su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posjed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.