Screenshot RTL

Mojmira usred emisije iznijela egzotičan podatak i ostala u čudu: ‘Moolim’

Autor: Z.S.

Fekalna transplantacija postupak je prijenosa izmeta zdravog psa darivatelja u crijevo psa primatelja, kako bi se uspostavila ravnoteža primateljeve crijevne mikrobiote. Ova metoda pokazala se vrlo uspješnom u liječenju mnogih zaraznih i nezaraznih bolesti povezanih s narušenom ravnotežom crijevne mikroflore, neovisno o tome je li ona uzrok ili posljedica pojedine bolesti.

Na Klinici za zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta fekalna transplantacija najčešće se primjenjuje u liječenju parvoviroze pasa. Pojasnili su to na stranicama navedene ustanove. A upravo je to bila tema koja je ostavila u čudu popularnu voditelji RTL Direkta Mojmiru Pastorčić.


 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Veterinarski fakultet, Zagreb (@vef.unizg)

Voditeljica zatečena

“Fekalna transplantacija. Svi znamo da se može donirati krv, bubreg, koštana srž: ali evo može se donirati i izmet psa: i tako spasiti život drugome psu. Znam pomislili ste isto što i ja: Molim! Nije šala, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu pozivaju vlasnike pasa da pomognu darivanjem fekalija”, kazala je tijekom emisije i nastavila.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

“Oni ih onda transplantiraju u crijevo drugog psa, a izmet djeluje kao probiotik: uspostavlja bolju crijevnu mikrobiotu. Donor mora biti zdrav, cijepljen, srednje ili velike pasmine i star do 5 godina. Ali bolje da vam ove stručne stvari objasni stručnjak. Dakle, fekalna transplatacija”, poručila je dok je veterinarka i asistentica na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Ivana Benvin, progovorila o samom postupku.

“Poprilično jednostavan, i to traje otprilike od 5-10 minuta, sve ovisi koliki volumen moraju dobiti pacijenti i koliko su suradljivi. A zatim pas mora ostat ležat u tom položaju još 15-20 minuta. Ovoga puta imamo zaista jako velik odaziv, velik broj ljudi nam se povratno javio”, rekla je
Foto: Unsplash/Ilustracija

Tko može biti darivatelj

Darivatelj, dodaju s Veterinarskoga fakulteta, može biti zdrav pas, cijepljen protiv zaraznih bolesti koji unazad godinu dana nije imao zdravstvenih poteškoća niti je bio liječen antibioticima. Poželjno je da je darivatelj pas u dobi od jedne do pet godina te da je, zbog količine uzorka, srednje ili velike pasmine.

“Da bi Vaš pas bio prikladan darivatelj za fekalnu transplantaciju, kliničkim pregledom te pretragama krvi moramo ustanoviti da je Vaš pas zdrav. Osim toga, feces potencijalnog psa darivatelja bit će pretražen na crijevne parazite te najčešće mikrobiološke uzročnike proljeva u pasa (Campylobacter spp. i Salmonella spp., parvovirus 2 pasa, štenećak, crijevni koronavirus pasa, adenovirus pasa, pseći bokavirus 1 te enterotoksin C. perfringens). Sve navedene pretrage odrađujemo i to potpuno besplatno”, naveli su.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.