Foto: RTL Direkt/Facebook

Mojmira skrenula pažnju na lukav plan države: ‘Zamislite sad ovo’

Autor: Z.S.

Zamislite sad ovo. Ciglu po ciglu, dasku po dasku, šumskim su putevima nosili pješice, na leđima, do najpristupačnijih mjesta, na vrhove planina. Onda su sagradili kućicu, o njoj se brinuli desetljećima i onda dođe država i kaže: ‘Sada preuzimamo mi.’ Planinari nemaju što zamišljati, država odjednom želi upravljati planinarskim domovima. Planinari su bijesni i kažu: domove vam ne damo i ne dozvoljavamo da tamo otvorite restorane i hotele.

Tim je riječima Mojmira Pastorčić skrenula pažnju na situaciju zbog koje se vode žestoke rasprave koje su s povele oko planinarskog doma Zavižan i Klek. Ovaj prvi su obnavljali senjski planinari da bi bio otvoren 1953. godine.


Nisu postojali helikopteri

“Svaka cigla je donesena na leđima, u to vrijeme kada se gradio nisu postojali helikopteri. I on funkcionira tako da dežurna ekipa iz tog planinarskog društva sve donese gore na svojim leđima. Otvoren je u slučaju bilo kakvih vremenskih uvjeta. I teško si možemo zamisliti da će neko iz županije dolaziti i provjeravati da li su vrata zatvorena ili otvorena, da li je neki crijep…, a kamoli da će išta donijeti na svojim leđima, makar samo čaj, a kamoli nešto drugo”, rekao je predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Bernjak.

Znate li koga je ljubila Mojmira Pastorčić? Bivši joj je kolega s RTL-a, živjeli su zajedno

Sporan prijedlog Zakona

A sve se ovo događa zbog prijedloga novog Zakona prema kojem bi se domovi unutar nacionalnih parkova ili parkova prirode dali na upravljanje javnim ustanovama, a županije bi preuzele one izvan zaštićenih područja.

“Strah nas je da bi nekim drugim modelom upravljanja sve to što je kroz duga desetljeća ugrađeno u planinarske domove bi moglo biti dovedeno u pitanje. Primjerice da dom zbog drugačijeg modela upravljanja bude nefunkcionalan, da bude zatvoren ili da ne služi svojoj svrsi, nego čak naprotiv da propadne”, istaknuo je pak glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar.


Planinarski dom i meteorološka stanica Zavižan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Planinari strahuju da će domovi do kojih se može doći automobilom postati restorani ili hoteli. Iz Minstarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine  poručili su da će dio primjedbi prihvatiti.

Kako otkriva RTL Direkt, planinarske kuće, skloništa i domovi izvan zaštićenih područja ostaju ministarstvu što znači da će ih planinari moći koristiti kao i do sada. Međutim, oni koji nude hranu i piće sklapat će ugovor o zakupu i morat će plaćati dok se objekti unutar nacionalnih parkova uzimaju planinarskim društvima i daju nacionalnim parkovima i parkovima prirode. No, i s ovim su planinari nezadovoljni.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.