Uredite dom i stvorite udobno ‘gnijezdo’ za hladne zimske dane

Autor: P.R.

Zimske dane uglavnom provodimo u toplini doma, a osim temperaturne udobnosti, toploj atmosfera mogu doprinijeti i drugi vizualni trikovi - uređenje doma detaljima i to bez velikih financijskih izdataka.

Bez obzira volite li opuštanje uz dobru knjigu, ili više volite plesti šal ili se samo sklupčati uz svoga preslatkog čupavog kućnog ljubimca, zimski dani većinu su već smjestili u tople domove i natjerali nas da potražimo dodatne aktivnosti ili nove metode opuštanja. Kod nekih će manjak dnevne svjetlosti uzrokovati i manjak energije i nešto dodatnih sati provedenih ispod pokrivača, nevoljkost ili nezainteresiranost za komunikaciju. Uglavnom, zimski dani asocijacija su na vrijeme provedeno u toplini doma na koje su neki ‘osuđeni’ iz različitih razloga. Svima njima je zajedničko da osim temperaturne udobnosti, toploj atmosferi mogu doprinijeti i drugim vizualnim trikovima – preuređenjem doma bez velikih financijskih izdataka. Možda biste prvo trebali krenuti s bojama…

1. Tople boje idealne su za zimu

Trenutni topli ugođaj doma pružit će vam tople boje poput zlatne, narančaste, boje terakote. Ako niste oduševljeni tim izborom jednak učinak imat će i nježniji tonovi žute, zlatne, boje cigle ili hrđe. Boje mogu zaživjeti na zidovima, tepisima ili za malo manje hrabre u raznim ukrasima stolnjacima, jastučićima ili ručnicima.

2. Kamin, ognjište, svijeće… otvoren plamen najbolji je za topao ugođaj

Neovisno odlučite li upaliti vatru u kaminu ili samo nekoliko svijeća na stoliću, treperavo svijetlo u vaš dom unijet će intimnu i toplu atmosferu. Iako takvo osvjetljenje zahtijeva i mjere opreza, vaši gosti će znati cijeniti trud. Ipak, ako zazirete od vatre, sličan ugođaj možete postići žutim, narančastim ili crvenim žaruljama u vašim ukrasnim lampama.

3. Proradite na udobnosti

Mekani jastuci toplih boja na omiljenoj sofi ili mali čupavi tepisi na kojima će vam stopala bit zahvalna, višestruko će potencirati udobnost doma. Izbor boja, uzoraka i materijala neće vas ostaviti ravnodušnima, a svakako imajte na umu da su baršun ili samt idealan izbor. Također, flanel je izvrstan materijal za presvlake za posteljinu.




4. Nemojte zaboraviti na kupaonicu

Kupaonice su uglavnom manje prostorije stoga će i najmanja promjena biti i više nego vidljiva. Promijenite ručnike, sapune ili zavjese za tuširanje imajući na umu tople zimske boje i posebno mekane tkanine.

5. Personalizirajte prostor




Napravite kolekciju ‘zimskih fotki’ koje možete staviti u okvire sa zimskim motivima. Umjesto školjkica i morskih valova neka se vaši najmiliji smješkaju iz snježnih i šljokičastih okvira, a svakako izaberite fotografije sa skijanja, valjanja u snijegu ili drugih zimskih aktivnosti. Društvene igre uz kamin, ili opet svjetlo svijeća, također će naglasiti toplinu vašeg doma.

6. Neka zimska priroda oživi u vašem domu

Umjesto cvjetnih aranžmana, tulipana ili nekog drugog cvijeća koji podsjećaju na proljeće postavite košare sa šišarkama ili suhim granjem, a ne zaboravite na tople vunene jastuke. Postavite svijetle predmete ispred praga, poput otirača, ukrasa za ulazna vrata koji će signalizirati ulazak u toplu kućnu atmosferu.

7. Razne delicije ili mirisne svijeće… svejedno je

Potrudite se da se vašim domom ugodno miriše. Hoćete li se odlučit na pripremanje kulinarskih delicija ili pak mirisne svijeće koji će širiti miris cimeta, jabuke, kuhanog vina, bora ili vanilije, ovisi o vama.

8. Ptičica na prozoru

Postavite hranilicu za ptice na prozor. Veselo skakutanje ptičice na prozorskom oknu jedna je od najljepših ‘zimskih pejzaža’.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.