Unsplash

RASHLADITE SE BEZ KLIME: uštedite na struji i izbjegnite prehlade

Autor: Iva Hanzen

Koliko god da su pravi spas tijekom ljetnih sparina, klime su često dvosjekli mač. Odrasli se često znaju prehladiti zbog šoka koje tijelo doživljava pri konstantnoj izmjeni toplo – hladno, dok se žene vječito žale da na jakoj klimi prehlade bubrege i mokraćni mjehur. Djeca su pak još osjetljivija, pogotovo male bebe kojima se bivanje u prostoru u kojem je upaljena klima nikako ne preporučuje. Ne zaboravimo i to da klime troše mnoštvo struje.

Zato vam donosimo savjete kako rashladiti prostor bez da palite klimu.

1. Boca leda

Zamrznite litru vode, a onda ju ostavite u prostoriji da se lagano odmrzava. Ovo neće djelovati kao klima, ali će donekle osvježiti prostoriju.

Pixabay

2. Posuda s ledom ispod ventilatora

U posudu pospite kockice leda i stavite ju ispod ventilatora. Ako imate bebe u sobi, neka ventilator bude okrenut prema zidu.

3. Zamračite prostor




Ionako većinu dana niste kod kuće pa nema ni smisla da ostavite stan da se ugrije na suncu. Spustite rolete i zastore do kraja te napravite propuh, a kad se vratite kući predvečer dignite rolete i raširite zastore.

Unsplash

4. Odgodite peglanje i kuhanje

Tijekom ljeta ionako jedemo manje pa nema potrebe da nakuhavate preko dana. Skuhajte navečer za sutra (i obavezno stavite hranu u frižider kada malo odstoji kako se ne bi ukiselila), a za predvečer ostavite i peglanje te sve ostale aktivnosti koje potiču stvaranje topline kako u vašem tijelu, kako i u stanu.




5. Upalite klimu u samo jednoj sobi

Upalite klimu u jednoj sobi i širom otvorite vrata te pustite rashlađeni zrak u prostoriju u kojoj provodite vrijeme.

6. Ugasite televizor

Električni uređaji također otpuštaju mnogo topline pa ih pogasite.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.