Predavanjem arhitektice Kazuyo Seijime završili ‘Dani Orisa’

Autor: hina

Brojna publika "Dana Orisa" s velikom je pozornošću pratila izlaganje poznate arhitektice koja je u predavanju za sudionike simpozija odabrala i predstavila im osam autorskih projekata, od kojih je neke ostvarila u suradnji sa svojim partnerom Ryue Nishizawom.

Predavanjem svjetski poznate japanske arhitektice Kazuyo Seijime i dobitnice Nagrade “Oris Ytong” za izuzetno arhitektonsko otkriće – projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima, večeras su u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u Zagrebu završeni 11. “Dani Orisa – najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe.

Brojna publika “Dana Orisa” s velikom je pozornošću pratila izlaganje poznate arhitektice koja je u predavanju za sudionike simpozija odabrala i predstavila im osam autorskih projekata, od kojih je neke ostvarila u suradnji sa svojim partnerom Ryue Nishizawom s kojim je prošle godine dobila i najvažniju arhitektonsku nagradu Pritzker.

Kako je uvodno objasnila, osnovna “nit” kojom se vodi jest želja za povezivanjem unutrašnjeg i vanjskog prostora i ljudskih aktivnosti, a “plod” toga su organske građevine.

Projekt na otoku Inujima za nju je pak neka vrst životnoga projekta i namjerava na njemu još dugo raditi, a izrazila je zahvalnost organizatorima simpozija što je mogla predstaviti baš taj projekt i što je za njega nagrađena.

Sudionici simpozija imali su danas priliku steći dodatni uvid u rad istaknutoga bosansko-hercegovačkog arhitekta Zlatka Ugljena čije je predavanje pripremljeno za zagrebački simpozij izložila njegova kći i suradnica na više projekata arhitektica Nina Ugljen. Među predstavljenim projektima bili su i Šerefudinova Bijela džamija u Visokom te hotel “Ruža” u Mostaru koji više ne postoji u obliku u kojemu ga je projektirao autor.

Više od dvije tisuće arhitekata i dizajnera interijera

Moderator simpozija arhitekt Vedran Mimica, dugogodišnji direktor prestižnoga nizozemskog Berlage Institutea, smatra da prezentacija Ugljenovih projekta govori da bi njegov premalo poznat rad trebalo revalorizirati na svjetskoj razini.




Danas su predavanja, među ostalim, održali i hrvatski arhitekt Nikola Bašić te njegovi kolege iz Norveške Einar Jarmund i Finac Mikko Summanen.

Laureat ovogodišnjih “Dana Orisa” je i istaknuti španjolski arhitekt Rafael Moneo koji je jučer primio Nagradu “Oris Ytong” za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi.

Ovogodišnji “Dani Orisa” okupili su za dvodnevna trajanja više od dvije tisuće arhitekata i dizajnera interijera iz Hrvatske i susjednih zemalja, a već tradicionalno organizirali su tvrtka “Arhitekst” i udruga “ORIS – Kuća arhitekture” koja je ove godine dodijelila nagrade u suradnji s tvrtkom Ytong. Nagrada “Oris Ytong” autorski je rad glasovitog portugalskog arhitekta Alvara Size.




“Dani Orisa” održali su se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i ministra kulture Jasena Mesića.

U ime organizatora arhitekt Andrija Rusan zahvalio je organizacijskom i radnom timom te svim sudionicima simpozija i pozvao ih da se okupe i dogodine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.