Wikimedia

Četiri vrste namirnica koje nikada ne smijete zamrzavati

Autor: Dnevno.hr

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrijednosti. Međutim, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču, što zbog promjene okusa i strukture, a što zbog vaše sigurnosti.

1. Hrana koja sadrži velike količine tekućine

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, naranče nikako ne biste smjeli zamrzavati. Riječ je o namirnicama punima tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa će zelena salata pak uvenuti i postati smeđa.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

2. Mliječni proizvodi

Premda zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti ni približno ukusni.

Wikimedia

3. Svježa i kuhana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svježem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja postat će gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.




Wiklimedia

4. Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja također više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane, upozorava Zadovoljna.hr

PxHere




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.