Pixabay

ČAROBNA I VAN KUHINJE: Kako da traje dulje i za što se još može iskoristiti

Autor: Dnevno.hr

Koliko često mijenjate svoju spužvu? Ako je koristite svakodnevno po nekoliko puta, preporuča se mijenjanje čak jednom tjedno. No uz pravilnu brigu, ona može potrajati i do tri tjedna.

Jako je bitno jest dobro isprati spužvu nakon pranja u vrućoj vodi i ostaviti je da se osuši na zraku. Ako je predugo ostavite u vodi, stvarate pogodno mjesto za razmnožavanje bakterija i stvaranje plijesni.

Također, ako imate perilicu za posuđe koju povremeno koristite, spužvu možete ubaciti u perilicu barem jednom tjedno kako bi se dobro oprala i temeljito isprala od ostataka hrane. Zatim je dobro osušite na zraku. Tako održavanu spužvu možete koristiti i do tri tjedna.

Staru spužvu možete iskoristiti za čišćenje kante za smeće, guma od bicikla ili WC školjke, ali nikako nemojte čistiti svo troje sa istom spužvom.

Prije nego što joj promijenite upotrebu, obavezno odrežite vrh te spužve kako biste za nekoliko tjedana mogli razlikovati koja je stara, a koja novija spužva. Iako ih vjerojatno nećete držati na istome mjestu, svaka mjera opreza je i više nego dobrodošla, piše Jutarnji list.

 

Spužvice za pranje suđa, ali i ostale koje koristite u kućanstvu, mogu vam biti vrlo korisne. Čak i one koje bi inače završile u smeću zbog dotrajalosti, spasit će vas u nekim situacijama.




Evo za što ju sve možete iskoristiti: 

Napravite specijalnu hvataljku za čišćenje teže dostupnih mjesta.

Poslužit će i kao držač za igle.




Stavite soda bikarbone na spužvicu i položite je u frižider – neutralizirat će neugodne mirise.

 Razrežite je malo i ugurajte komad sapuna unutra, imat ćete sapunice za puno pranja.

Stavite je u teglu za cvijeće, ispod zemlje. Spužvica će zadržavati vlagu.

Nanesite ljepilo na spužvicu kada radite npr. kreativne slike od papira s djecom.

Zarežite je uzduž i poprijeko. Bez puno muke ćete očistiti npr. metalnu zaštitu na ventilatoru.

 Ako imate puno kuverti za zalijepiti, štedite svoj jezik – vlažnom spužvicom prođite po ljepilu. Poslužit će i za stavljanje markica na pisma.

Odvojite staroj spužvici zeleni dio za ribanje, zarolajte ga i ugurajte u crijevo za vodu, u dio koji se pričvrsti na slavinu. Otvorite naglo vodu, a taj komad spužve će izletjeti na drugu stranu te ujedno iznutra očistiti naslage nečistoće.

Namočite nekoliko spužvica, stavite svaku u malu vrećicu, dobro zatvorite i zaledite. Poslužit će za hlađenje hrane i pića na izletu.

 Komad veće spužve izrežite u obliku mača, obojite i dijete će imati super igračku koja nikoga ne može ozlijediti.

Zarolajte komad spužve, ugurajte u minijaturnu staklenku, ulijte malo acetona i dobit ćete savršenu posudicu za skidanje laka s noktiju – samo stavite svaki prst unutra.

 Spužvica za suđe poslužit će vam i za držanje ruke dok radite mišem na računalu.

Izrežite spužvu na kockice pa zalijepite na nogice namještaja kako bi zaštitili parket od grebanja.

Razrežite joj površinu uzdužno svakih otprilike centimetar pa unutra poslažite sjemenke i navlažite vodom – brzo će proklijati.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.