Zaboravite kozmetiku, prirodne metode pobjeđuju u bitci za mladolik izgled kože

Autor: P.R.

Načini koji objedinjuju duhovnu i fizičku ljepotu sve se više prakticiraju i za razliku od nekoliko odlazaka plastičnom kirurgu podrazumijevaju određeni stil života. U njih se ubrajaju ayurvedska medicina, alkalna dijeta, korištenje valjaka s iglicama i detoksikacija tijela.

Kozmetički preparati koji uvijek iznova iznenađuju svojim novim, poboljšanim svojstvima, a koja nerijetko podrazumijevaju i više parabena i drugih štetnih sastojaka, u posljednje vrijeme gube bitku s alternativnim tretmanima za ljepotu. Načini koji objedinjuju duhovnu i fizičku ljepotu sve se više prakticiraju i za razliku od nekoliko odlazaka plastičnom kirurgu podrazumijevaju određeni stil života. Jedne od poznatijih prirodnih tehnika koje se koriste za postizanje mladolikog izgleda kože su ayurvedska medicina, alkalna dijeta, korištenje valjaka s iglicama i detoksikacija tijela, koje je detaljno pojasnio Living.msn.com.

Ayuverdska medicina

Ayurveda je oblik alternativne medicine koja potječe iz Indije, a daje jednaku važnost fizičkom i mentalnom zdravlju. Prema Sankhyi, filozofskom temelju ayurvede, naša kreacija se sastoji od 5 elemenata – vode, etera, vatre, zemlje i zraka. Ovi elementi manifestiraju se u našem tijelu kao tri osnovna principa ili doshe: vata, pita i kapha. Dosha se može prilagoditi svakom poznatom tipu kože pa se tako vata podudara s suhom kožom, pita s osjetljivom i kapha s masnom ili kombiniranom kožom.

Ne postoji znanstveni dokaz da je liječenje kože na osnovi doshe djelotvorno, kaže dermatologinja Susan Stuart. Ipak, postoji dokaz da mnogi sastojci biljnog podrijetla koji se koriste u Ayuverdskoj medicini (primjerice, kurkuma i đumbir) mogu pomoći u postizanju mladolikog izgleda.

Savjet: Iskušajte proizvode na bazi kurkume ili đumbira, međutim, nemojte se odmah u potpunosti prepustiti tretmanima baziranim na doshi.

Alkalna dijeta

Neuravnoteženom prehranom u organizam se unose kiseli sastojci kao što su životinjski proteini, šećer, kofein i procesuirana hrana, koji narušavaju optimalnu razinu PH tijela. U uspostavljanju ravnoteže pomoći može alkalna dijeta koja podrazumijeva unos ‘alkalne’ hrane, uglavnom voća i povrća, orašastog voća, žitarica, mliječnih proizvoda. Takvom prehranom može se i usporiti starenje kože.




Iako ne postoji znanstvena potvrda o učinkovitosti te dijete na mladoliki izgled, zabilježeni su dojmovi žena koje su nakon usvojene dijete primijetile manje bora na licu i više hidratiziranu kožu.

Savjet: Dijeta neće izbrisati bore, ali imajte na umu da konzumiranje voća i povrća ima povoljan učinak na zdravlje te stoga blagotvorno djeluje i na kožu.

Tretranje kože iglicama




Radi se o potpuno bezbolnom procesu pri kojem se valjkom obloženim iglicama na koži stvaraju rupice koje mogu potaknuti blagotvorne procese i time pospješiti strukturu kože.

Dermatologinja iz San Francisa Kathy Fields koja je sudjelovala u izradi valjaka s iglicama za kućnu upotrebu kaže da se njegovom primjenom može izazvati stvaranje kolagena i unaprijediti prodiranje sastojaka protiv starenja koji se primjenjuju poslije. Iako o učinkovitosti kućnih kozmetičkih spravica nisu provedena istraživanja, doktorica Fields vjeruje da je korištenje valjka sigurnije i učinkovitije od tretmana u kozmetičkim salonima uz pomoć aparata.

Savjet: Ako se koristi prije nanošenja kozmetičkog preparata na bazi retinola, valjak s iglicama za kućnu uporabu može pridonijeti više glatkoj strukturi kože, ali je vrlo vjerojatno da zapravo retinol obavi sav posao.

Detoksacija tijela

Mnogi stručnjaci vjeruju da se privremenim čišćenjem tijela (bilo sa čajevima, prirodnim sokovima ili drugom detoksikacijskom dijetom) može poboljšati kompleks kože i postići njeno blistanje.

Kod većine ljudi to znači odricanje od hrane koja ima negativan učinak na kožu i obično uzrokuje crvenilo, akne i prerano starenje kože. Izbjegavanje kofeina, šećera, gaziranih pića, glutena i mesa nekoliko tjedana može kratkoročno pridonijeti svježijem i zdravijem izgledu kože.

Ipak, znanstvene potvrde o povezanosti čišćenja tijela i svježijeg i ljepšeg izgleda kože ne postoje.

Savjet: čišćenje tijela neće vratiti sat, ali unošenje manje šećera i složenih ugljikohidrata dugoročno može biti učinkovito.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.