Unsplash

ZA RAVAN TRBUH: Ovo je top 6 namirnica za liniju iz snova

Autor: Iva Hanzen

Znate kako kažu – teretana je samo 30% vitke linije, a prehrana sačinjava ostalih 70%. Zato vam donosimo top 6 namirnica na kojima bi vam se prehrana trebala bazirati.

Zobene pahuljice

Unsplash

 

Ubacite u njih maline, banane, jabuke orašaste plodove, cimet i med i imat ćete doručak koji će vas držati do ručka bez da pomislite na hranu u bilo kojem trenutku. Spomenimo i to da zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi, a to u konačnici izaziva osjećaj sitosti. I konačno, ako će vam nešto potaknuti probavu onda je to kombinacija voća i pahuljica.

Jaja

Unsplash

 

Kada smo kod doručaka koji drže cijele dan ne možemo zaobići jaja. Najbolje bi ih bilo napraviti kao kajganu na malo maslinova ulja, a što se tiče broja jaja, možete ih pojesti čak četiri ili pet. Ionako se stisnu kada ih pripremate na ovaj način. Ako pak radite jaja na oko, umjesto bijelog kruha odaberite onaj od pira ili neki s velikim postotkom raži jer će vas oni također dosta zasititi.




Maslinovo ulje

Unsplash

 

Budući da smo ionako spomenuli maslinovo ulje, nije loše još jednom napomenuti da je to pravi odabir za bilo koji tip dijete. Obiluje omega 3 masnim kiselinama koje i pospješuju sagorijevanje masti i kalorija.




Jogurt

Unsplash

 

Bilo da odaberete običan jogurt, kefir, acidofil, kiselo mlijeko ili popularan grčki jogurt nećete pogriješiti. Osim što pruža osjećaj sitosti, pogotovo kada u njega ubacite sušeno voće i žitarice, potiče probavu kao ništa drugo. Dobro ga je i staviti u smoothie jer ćete dobiti puniji obrok. Bolje je da takvo nešto koristite kao međuobrok, nego grickalice.

Riba

Osim što obiluje omega 3 masnim kiselinama koje ubrzavaju metabolizam i pospješuju sagorijevanje masti, ribu možete pripremati na način koji ne uključuje puno ulja. Recimo možete ju peći u aluminijskoj foliji u pećnici, prelivenu tek s par kapi maslinova ulja i limuna. Peršin je naravno obavezan i zbog ukusa i zbog činjenice da je pravi ‘čistač’ organizama. S druge strane možete kupiti dimljeni losos pa ga samo staviti na raženi kruh s također par kapi maslinovog ulja i limuna po želji. U tom je slučaju kruh najbolje istostirati jer će više zasititi, a i tko bi odolio njegovom hrskavom okusu.

Unsplash

Voće i povrće

Najbolja stvar kod voća i povrća je što ga u obliku salata možete jesti doslovno u neograničenim količinama. Ne treba vam puno da ih pripremite, dovoljna vam je tek kap ulja i octa da poboljšaju okus, a daju osjećaj sitosti, pogotovo ako u njih stavite koju kockicu sira.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.