flickr

VIDEO/FOTO: Sto mu je godina, a on ih predano čuva, podiže i ističe

Autor: P.R.

Radilo se o malim, srednjim ili velikim grudima, stogodišnje kultno žensko estetsko pomagalo toliko se priklonilo ženskim potrebama da zasigurno ne može postojati niti jedna nezadovoljna, već samo ponosna vlasnica poprsja.

Najpoznatije žensko estetsko pomagalo, grudnjak, slavi svoj stoti rođendan. Iako su još od vremena antičke grčke žene pronalazile načine kako što bolje ‘upakirati’ svoja poprsja, tek se 1907. prvi put u Vouge časopisu za takve napravice upotrijebila službena riječ – grudnjak.

Riječ grudnjak na francuskome (brassière) na početku se koristila kao opis za vojni štit u predjelu grudi i ruku, poslije se odnosila na posebnu vrstu ženskog korzeta. Doslovno, brassiere bi značilo ‘podvratni držač’ odnosno ‘grleni potporanj’. Ta je riječ 1911. godine dobila svoje mjesto u Oxfordskom engleskom rječniku, a kao prva izumiteljica ‘držača za grudi’ 1914. nagrađena je Mary Phelps Jacob. Međutim, nakon brzog gubljenja interesa, patent je prodala Warner Brothers Corset Companyju u Bridgeportu koji je u sljedećim godinama na izumu počeo zarađivati vrtoglave milijunske iznose. Grudnjak je 1937. doživio prvu značajniju preobrazbu kada je Lana Turner svojim opravicama u ‘Thay won’t forget’ pokazala da nova tehnologija ‘podiže i ističe’.

Feministička nota vs. čudesni Wonderbra

Kontroverzni dizajner Rudi Gernereich, ponovo je skrenuo pozornost izumom ‘bezgrudnog’ grudnjaka napravljenog od prozirnih rastezljivih niti. Izbor ljepote Miss America 1968 lansirao je ritualno feminističko paljenje grudnjaka u legendu. Iako su žene u Atlantic cityju napunile ‘slobodarsku kantu za smeće’ s grudnjacima, visokom potpeticama, šminkom i lakovima za kosu, materijal nije mogao održati gorući plamen. Sportski grudnjak rodio se 1977., kada je 28-godišnja studentica na Sveučilištu u Vermontu, Lisa Landahl, sašila grudnjak od dvije rastezljive trake namijenjene za atletsku opremu te uspješno testirala njegovu izdržljivost na satu vježbanja joge. Iste godine u San Franciscu osnovana je vjerojatno najpoznatija etiketa za donje rublje’ Victoria’s Secret, nakon što je Roy Raymond shvatio da bi za muškarce bilo mnogo ugodnije da vruće dodatke za svoje žene kupuju putem kataloga. Naposljetku, 1991. godine lansiran je Wonderbra kao rekonstruirani model grudnjaka iz 1935. Do 1994. taj je model ‘Hello Boys’ dosegnuo kultni status čemu je pridonijela i vruća kampanja Eve Herzigove.

Sve je počelo sa šalicama

Prvi oblici koji bi se mogli nazvati pretečama grudnjaka otkriveni su čak 1.400. godine prije Krista, a naprave slične funkcije otkrivene su u namjeni za nošenje ispod i povrh odjeće. Za vrijeme Ming vladavine u Kini zabilježeni su inovativni oblici korištenja šalica koje bi se pričvrstile rastezljivim trakama koje su se postavljale preko gornjeg dijela leđa i potom vezale na donjem dijelu leđa. Običaj koji je bio svojstven samo bogatim ženama nastavio se za vrijeme Qing dinastije, dok je u Engleskoj bio poznat oblik ‘trbušnih štitnika’ odnosno ‘pokrivala trbuščića’. Korzeti su obilježili svoju vladavinu od 1500. do 1800. godine kada se počelo eksperimentirati s nekim novim oblicima sve dok oko 1930. nije izumljen komercijalni oblik ‘potpornja za grudi’ koji poznajemo i danas u nešto drugačijem obliku. Koliko je grudnjak važan pokazuje i studija koja je pronašla matematičku formulu za izračunavanje obujma grudi, a ona glasi:

V=D² x h x .7845 / 3

Radilo se o malim, srednjim ili velikim grudima, stogodišnje kultno žensko estetsko pomagalo toliko se priklonilo ženskim potrebama da zasigurno ne može postojati niti jedna nezadovoljna, već samo ponosna vlasnica poprsja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.