polish-addiction.blogspot.com

Teške metale opasne za zdravlje nećete pronaći na etikama vaše šminke

Autor: P.R.

Znanstvenici koji su testirali 49 kozmetičkih proizvoda izdvojenih iz kozmetičkih torbica šest 'prosječnih' žena iz Kanade, ustanovili su da je svaki proizvod sadržavao najmanje jedan od sedam teških metala uključujući arsen, kadmij, olovo, nikal, berilij, talij i selen.

Nedavni pronalazak štetnog za zdravlje olova u ruževima za usne 400 kozmetičkih brendova u Britaniji, aktualizirao je pitanje dozvoljene količine opasnih metala u make-up proizvodima koje neke od žena svakodnevno nanose i time povećavaju rizik od pojedinih zdravstvenih tegoba, piše Yahoo!.

Neraskidiva veza između šminke i svake žene, a sve zbog imperativa ljepote, poznata je još od davnina. Šminke koje su tada bile prepune olova i drugih otrovnih tvari uzele su primjerice danak i na kraljici Elizabeti čije se lice potpuno izobličilo od korištenja olovom napunjenih proizvoda pa je na svome dvoru dala ukloniti sva ogledala. Kurtizane u Francuskoj u 18. stojeću bile su nezamislive bez vatreno-crvenog ruža koji je sadržavao sumpor i živu te su zbog toga trpjele oštećenja jetre, živčanog sustava i zubi. Iako su danas razine štetnih tvari u make-up proizvodima mnogo manje, ipak su opasni teški metali prisutni u gotovo svim sjajilima za usne, maskarama, puderima, rumenilima, sjenilima i tuševima za oči.

Znanstvenici koji su testirali 49 kozmetičkih proizvoda izdvojenih iz kozmetičkih torbica šest ‘prosječnih’ žena iz Kanade, ustanovili su da je svaki proizvod sadržavao najmanje jedan od sedam teških metala uključujući arsen, kadmij, olovo, nikal, berilij, talij i selen. Olovo poznato i pod imenom neurotoksin, pojavilo se u čak 96 posto proizvoda. Izloženost tom metalu, smatraju znanstvenici, nije sigurna ni u kojem slučaju, a znanstvene rasprave o dopuštenoj sigurnoj razini teških metala rezultiraju mnogim zaključcima. Jedan od njih sugerira da je unošenje takvih metala u malim količinama u tijelo bezopasno, međutim, gledano dugoročno, teški metali se u tijelu mogu taložiti i tijekom vremena povećati rizik od niza bolesti. Primjerice, arsen može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, rak mokraćnog mjehura, pluća, bubrega, kože, nazalnih kanala, jetre i prostate. Arsen je uz olovo i kadmij najzastupljeniji metal pronađen u šminci i zbog toga se u organizam vrlo lako može unijeti oralno.

Cijene kozmetičkih proizvoda nisu relevantan pokazatelj o prisutnosti teških metala u kozmetici, stoga ako niste sigurni što kupujete, konzultirajte se s dermatologom ili drugim stručnjacima.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.