fbpx
Photo: Skandal Fashion/ Design by OE

Osim Jelene Veljače i splitska umjetnica Olja Einfalt se pita što će biti s umjetnicima i poduzetnicima! Napravila kontroverzan performans!

Autor: Iva Hanzen

‘Osim što se umjereno bojim virusa, panično se bojim za naše psihičko zdravlje, a užasno se bojim što će se dogoditi ekonomiji, mojim poslovnim partnerima. i svim mojim prijateljima koji su mali poduzetnici, umjetnici, i onima koji rade u uslužnim djelatnostima’, napisala je prije koji dan pored jedne od svojih Instagram fotografija Jelena Veljača. Ona je naime silno zabrinuta kako će tijekom epidemije koronavirusa, ali i ekonomske krize koju najavljuju, a koja bi trebala uslijediti nakon što borba s koronom završi, preživjeti dvije bliske joj skupine – ona umjetnička i ona poduzetnička.

Strah u budućnost iznijela je glumica Petra Kurtela koja je priznala da je zbog pandemije koronavirusa ostala bez svih prihoda, kao i mnogi njeni kolege slobodni umjetnici. Naime, ova je majka dvoipolgodišnjeg sina Relje, imala redovit angažman u kazalištu, no kazališta su zatvorena do daljnjeg pa se Petra s pravom pita što joj donosi budućnost. Tako je za časopis Story izjavila:

‘U potpunosti sam ostala bez svih prihoda. Sve predstave su odgođene i to će nažalost potrajati, možda čak i do zime. Kao članica zajednice slobodnih umjetnika, uključila sam se u inicijativu kojom molimo Ministarstvo kulture za pomoć. Za sad još nije donesena nijedna mjera koja bi nam olakšala ovo teško razdoblje, ali se nadam da će se nas uskoro nekako žaštititi’.
 

View this post on Instagram

 

Svaki put umirem od straha pred izlazak na scenu, a sad bih sve dala da mogu u mraku ugledati obrise publike. Nasmijati ih, rastužiti. Fale mi prijatelji i bezbrižna šetnja po gradu i parkovima. Moji roditelji, mamin nedjeljni ručak i čarobni vrt. Fali mi i vrtić (očekujem da ću uskoro?) i sve druge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Krajnje je vrijeme da shvatimo, stanemo, preispitamo za čim jurimo u životu, da se vratimo prirodi, živimo osvještenije i održivije, ali prije svega je vrijeme da ostanemo doma i izoliramo se od svih! Pritom ne mislim samo na one kojima je samoizolacija propisana, mislim na sve. Ljudi, molim vas shvatite ovo ozbiljno! Zamislite kako biste se osjećali da znate da ste nekoj bakici, djedu ili prijatelju prenijeli bolest od koje će umrijeti? Kako ne shvaćate da nije vrijeme za druženja, igranje košarke, roštiljanje i slično? To što ste na zraku ne znači ništa. Ili tri metra od svih svugdje ili doma, treće opcije nema. Ni meni ova situacija nije ugodna, ali moramo biti odgovorni. Budite ljudi i spasite živote iz udobnosti fotelje s obitelji u naručju. Nije tako teško! #stayhome ? @sarabmoritz @gloriaglammagazine

A post shared by Petra Kurtela (@petrakurtela) on
Sada je još jedna umjetnica, ali i poduzetnica izrazila svoju brigu zbog neizgledne budućnosti. Riječ je o splitskoj akademskoj umjetnici i dizajnerici, ali i vlasnici modnog brenda Skandal Olji Einfalt, koja je ovaj brend pokrenula s pokojnim suprugom Markom Mihovilovićem još davne ratne 1995. godine. Skandal je svojevremeno imao brojne dućane, kako u Splitu, tako i u Zagrebu da bi se s vremenom fokusirao više na online prodaju i strana tržišta, uključujući i Ameriku pa čak i slavni Hollywood.

No, ova kriza za Olju se čini nepremostivom, bar ako govorimo o njezinoj ulozi kao poduzetnice, dok se kao umjetnica glasno pozabavila ovom temom. Na svom je Instagram profilu objavila seriju fotografija pod nazivom ‘Plave suze’, kojom kao i svim svojim performansima do sad obrađuje goruće teme i probleme društva. Prstom pomičite u desno na objavi ispod kako biste vidjeli sve fotografije.

Ponukani brojnim pitanjima koja dolaze popratno nakon ove neizvjesne krize zbog virusa Covid-19, pogotovo poduzetnici, Olja šalje jasnu poruku i ovaj put te kaže:

‘Smjernice i pomoć privatnicima neodrživi su, nedovoljni i poražavajući resursi. Obzirom da smo svjesni kako se danas sve može obavljati i prilagati sustavu beskontaktno i putem elektroničkih sustava, vlada RH i dalje trazi sumornu papirologiju, izvatke i dokaze o nastalim manjim prihodima uzrokovanim krizom. Društvenim mrežama danas nailazimo na koje kakve osvrte gnjevnih ljudi, zakočenih poslodavaca i brojimo gubitke radnika. Vidimo i slušamo druge države koji će brojiti znatno veću podršku od svog državnog sustava, poput Njemačke na primjer’.

Olja je ogorčena jer kaže da je vlada obećala kako će pomoći poduzetnicima na način da im se ponudi odgodu plaćanja poreza i slično, no to vrijedi samo za ona poduzeća koja nisu u dugu više od 300 kuna, što je dug koji u ovom trenutku sigurno ima ne samo svaki poduzetnik, već i fizička osoba. K tome, ona ima 10 radnika, što je u najboljem slučaju 20 gladnih usta, s obzirom na to da ti radnici imaju i obitelji te im ne želi dati otkaz, pogotovo ne onima koji su s njom već godinama.

Stoga smo ovu umjetnicu i poduzetnicu upitali par pitanja. Evo što nam je otkrila!

S jedne strane si umjetnica koja se bavi performansima između ostalog, a s druge strane si  poduzetnica. Što te kao umjetnicu najviše brine u ovoj situaciji, a što kao poduzetnicu?

Svojim performansima već duže vrijeme ukazujem na probleme današnjeg društva i naše države u konačnici. Kao umjetnicu me najviše brine strah od nedostatka vremena da “obradim “ i ukažem na sve probleme koje je trenutno ovo vrijeme donijelo i sve korake koje vlada planira poduzeti.

Kao poduzetnica koji opstaje preko 20 godina u privatnom sektoru, brine me prespora reakcija vlade i mjere koje nisu ni približno dostatne za bilo kakvu sanaciju nastale štete .

Ti ne želiš davati svojim radnicima otkaz, pogotovo onima koji su s tobom već godinama, kako onda misliš smanjiti troškove i je li davanje otkaza rješenje situacije?

Smatram da davanje otkaza nije rješenje ni kratkoročno ni dugoročno. Radi se o solidarnosti, o pokazivanju vjere u vladu koja se treba trgnuti i pomoći privatnom sektoru i našim zaposlenicima. Ako ja svojim radnicima dam otkaz oni su na teret državi, a ako im ne dam, oni su na teret meni i tu vlada treba poduzeti mjere da nam svima pomogne. Ako nema obrtaja novca, ako nema potrošnje, nema ni života. Zar je to tako teško shvatiti ?

Photo: Skandal Fashion/ Design by OE

Misliš li da će nas ekonomska kriza koju predviđaju nakon što završi borba s koronom, više pogoditi od samog virusa?

Ekonomsku krizu koja će nas zadesiti nakon ovoga svega je jako teško  prognozirati, pogotovo o kakvim razmjerima se radi. Smatram da je Hrvatsku zadesila Korona ili neki drugi virus uspavanosti još tijekom protekle krize 2008. godine i da se jednostavno od tada nismo probudili niti oporavili. Vidljivo je da u vladi ne postoje pripadnici privatnog sektora i da vlada opće neiskustvo u nošenju s ovakvom situacijom. Možda bi trebali napokon poslušati glas poduzetnika i probuditi se.

Kako se planiraš izvući iz ove teške situacije?

Svako vrijeme u poduzetništvu nosi svoje i traži prilagodbu pa tako i ovo. Racionalizacijom tekućih troškova i okretanju ka virtualnom tržištu planiram stabilizirati poslovanje. Moj tim i ja marljivo radimo na postavljanju platforme za poslovanje preko interneta u Hrvatskoj i daleko van njenih granica. Takvo poslovanje nije veliki novitet u radu moje tvrtke, ali je veliki izazov obzirom da je to jedini način trenutno.

Apeliram na hrvatsku vladu da se sto prije probudi, posluša poduzetnike i napokon da konkretna, održiva rješenja bez odgoda. Malo solidarnosti za veliko dobro svima nama.

GOLA MEĐU MESOM! Ova je umjetnica snimila zastrašujući video koji propituje stanje u državi i stanje našeg duha općenito!!

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.