Unsplash

Nikad ne biste rekli da ova namirnica uzrokuje bore!

Autor: Iva Hanzen

Najnovija istraživanja pokazuju da šećer i hrana koja ga sadržava čine ljude starijima. Ovo se mišljenje bazira na procesu koji se zove glikolizacija, a riječ je o procesu pri kojem se šećer u krvotoku veže za proteine te se formira tvar poznata pod nazivom AGE’s, odnosno Advanced Glycation End Products koja izravno utječe na kvalitetu kože. Najosjetljiviji su proteini koji kožu čine čvrstom i sjajnom – kolagen i elastin. Kada ih šećer ‘ošteti’ koža postaje naborana, umorna i beživotna.

Unsplash

Kao i kod ostalih problema sa zdravljem, osjetljiviji postajemo iza 35. godine života, osobito ako usto loše odabiremo hranu. Hrana bogata šećerom ne samo da oštećuje kolagen, nego i utječe na vrstu kolagena koju ćemo imati. Postoje tri vrste kolagena – tip I., II., III. Posljednji je najizdržljiviji, no proces glikolizacije kolagen tipa III. pretvara u tip I. koji je podosta osjetljiviji te i koža postaje mnogo neotpornija. Stoga, smanjiti šećer, ne samo zbog suvišnih kilograma, već i zbog bora.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.