bitemystyle

I hrvatskih autori ‘Znaju zašto zen svećenik plače’

Autor: hina

Ove se godine nakon niza slučajnih susreta i sretnih podudarnosti projekt proširio i poprimio, nov oblik demokratske, kozmopolitske i eksperimentalne suradnje.

Međunarodni umjetnički projekt “Znam zašto zen svećenik plače” (“I Know Why the Zen Monk Cries”), u koji su iz Hrvatske uključeni slikarica Irina Balen-Garland i modni dizajner Zoran Aragović, predstavljen je u Londonu plakatima na glasovitim stanicama podzemne željeznice u središtu grada.

Slikarica Balen-Garland i engleski pisac Barry Utting prošle su godine pokrenuli projekt spajajući Uttingove riječi i Irinine slike. Ove se godine nakon niza slučajnih susreta i sretnih podudarnosti projekt proširio i poprimio, kako navode, nov oblik demokratske, kozmopolitske i eksperimentalne suradnje u koju su uključeni ljudi iz nekoliko europskih zemalja. Nakon procesa umjetničke kreacije, rekonstrukcije i dekonstrukcije, projekt sada uključuje i modu, glazbu, film i izdavaštvo. Ekipa kasnije planira rezultate kreativne interakcije odugovječiti knjigom i umjetničkom instalacijom.

Članovi tima su iz Hrvatske, Velike Britanije, Islanda, Slovenije i Njemačke, a osim Irine Balen-Garland i Barryja Uttinga u ulogama slikarice i pisca, uključeni su modni dizajner Zoran Aragović, fotograf Hannes Gudmundsson, filmašica Dafne Jemeršič, grafička dizajnerica Tina Borkowski, make up umjetnica Maja Justinijanović, pjevačica Ylfa Marin Haraldsdottir i glazbenici Leon Greening i Adam King.

Prva četiri plakata izložena su na postajama londonskog metroa Bond Street, Sloane Square, The Angel i Old Street do 7. srpnja, a preostali će biti prikazani u razdoblju od četiri tjedna nakon toga. Plakati su također izloženi na umjetničkim stupovima na berlinskim ulicama.

Projekt je realiziran uz potporu međunarodne tvrtke “Art Below” koja se bavi promicanjem javne umjetnosti. Tijekom zadnjih pet godina “Art Below” je prikazao djela više od 800 etabliranih i nadolazećih umjetnika u javnim prostorima Londona, Berlina, Tokija, a uskoro i Stockholma, pretvarajući “oglasni prostor u prostor umjetnosti”.


Irina Balen-Garland rođena je u Zagrebu gdje je završila klasičnu gimnaziju. Slikarstvo i dizajn diplomirala je 1994. na uglednoj akademiji “Gerrit Rietveld” u Amsterdamu. Pritom je kao prva strankinja dobila nizozemsku kraljevsku nagradu za slikarstvo, a k tomu ju je kraljica Beatrix nagradila i nizozemskim državljanstvom. Postdiplomski studij završila je na uglednom londonskom University of the Arts. Živi i radi u Londonu gdje predaje umjetnost na Chelsea College of Art & Design. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Zoran Aragović rođen je u Virovitici. Od šeste godine živi u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon srednje škole završio je modno učilište za modni dizajn i kostimografiju Profokus. Od tada radi u svom atelijeru. Smatraju ga jednim od najuspješnijih i najdarovitijih mladih hrvatskih modnih dizajnera.

U Zagrebu bi projekt trebao biti predstavljen potkraj ljeta, a radovi se mogu pogledati na web stranici www.bandiwork.com.

Autor:hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.